Mezőgazdaság

Konfliktus a föld körül az öntözőrendszerek és mások tévedése miatt

Bogdanović Zorana | 2017. december. 7. | 17:33 | Mezőgazdaság

A nádalji Földműves-szövetkezet 30 földművese félti munkáját, hiszen veszélyeztetett a vetőmagtermesztés, amely a szövetkezet és az ottani családok elsődleges bevételi forrása.

A probléma a telek, amely a szövetkezet tagjai szerint a visszaszármaztatási eljárásban tévedésből a bácsföldvári pravoszláv egyházközségnek lett odaítélve. Az öntözőrendszerek alatt, amelyet a szövetkezet 1987-ben épített ki, 216 hektár szántóterület van, melyből 65 hektár a templom tulajdonába került, ebből 35 hektár a bácsföldvári egyházközséghez.

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség 2014-ben úgy határozott, hogy a telek a bácsföldvári pravoszláv egyházközség tulajdonába kerüljön, a vitatott parcellán Nádaljon. Azonban az illetékesek nem vették észre a rögzített öntözőrendszert, amely csatornákból, földalatti berendezésekből és antennákból áll.

A nádalji Földműves-szövetkezet három évre visszamenőleg sikerült megállapodásra jutnia a szerb pravoszláv egyházzal a haszonbérletet illetően. Az utolsó együttműködésről szóló szerződés november 30-án járt le. Augusztus óta a szövetkezet többször megpróbált kapcsolatba lépni az egyházzal és meghosszabbítani a szerződést.

A telek átvétele december 5-re, keddre lett előrelátva, 10 órai kezdettel. Az időpont előtt fél órával a szövetkezetbe távirat érkezett az egyházközségből, miszerint az nem jelennek meg a találkozón.

Válaszért a bácskai egyházmegyéhez is fordultunk, aki Dejan Stanojev óbecsei helytartóhoz irányított minket, aki telefonbeszélgetés során azt mondta, nincs ok arra, hogy bármit is nyilatkozzon, valamint, hogy az ügyről írjon a sajtó.

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség adatai szerint a pravoszláv egyházközségnek és annak belső szervezeti egységeinek a mai napig összesen 653 hektár, 58 és 87 m2 mezőgazdasági földterületi tulajdonjogot ruháztak vissza a kataszteri településeken Óbecse község területén.

A nádalji Földműves-szövetkezet békés megoldásban reménykedik. Várják a közigazgatási bíróság végleges ítéletét, mely remélhetőleg a vitatott teleket visszaruházza az államra, az egyház pedig másik földterületet kap.

Konfliktus a föld körül az öntözőrendszerek és mások tévedése miatt

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából