Mezőgazdaság

Az állami munkahelytől a kecskefarmig

Bogdanović Zorana | 2017. december. 12. | 14:34 | Mezőgazdaság

A szenttamási Carpe Diem tejfeldolgozót és kecskefarmot a 29 éves Jelena Marić tájépítész mérnök három évvel ezelőtt alapította meg, amikor elhatározta, hogy elhagyja állami munkahelyét és saját vállalkozásba vág bele, az életminőség javítása érdekében.

A kecsketenyésztést vőlegényével, Aleksandar Stepanićtyal kezdte hét ár birtokon. A Kovilj kolostorból 58 kecskét szereztek be, melyekről maguk gondoskodtak. Ma már 120 kecskénél tartanak és valószínűleg ez a szám jövőre megduplázódik.

Saját tejfeldolgozó hiányában a tejet másoknak adták, ami nem volt kifizetődő, meséli Jelena. A tartományi mezőgazdasági titkárság eszközeinek és a Mezőgazdasági Egyetem szaktámogatásának köszönhetően 100m2 házukat tejfeldolgozóvá alakították.

A Carpe Diem tejfeldolgozó napi szinten 1000 liter kecsketejet, szezonban 400 liter juhtejet dolgoz fel. A kezdeti választék kecskesajtból és tejsavóból állt, amely nem biztosította számukra a havi likviditást. Ezért úgy döntöttek, hogy tevékenységüket kibővítik.

Remélik, hogy jövő télen a kecske-és juhtej mellett belefognak a tehéntej feldolgozásába is. A Szerb Kereskedelmi Kamara segítségével megkezdték egy nagyobb üzem kiépítését Fruška Goran, amely egy farmból és egy új tejfeldolgozóból fog állni. A kecskék 80 hektáros védelem alatt álló területen, Fruška Gora legelőire költöznek, ami a következő lépést, az organikus termelést eredményezi.

Az állami munkahelytől a kecskefarmig

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából