Közélet

Ismerjük - e az Államiság napjának történelmi hátterét?

Bogdanović Zorana | 2018. február. 15. | 12:49 | Közélet

Szerbia ma ünnepli az Államiság napját, emlékezve az első szerb felkelés kezdetére és az első alkotmány kihirdetésére. Az állami és egyéb ünnepekről szóló törvény szerint az államiság napja nemzeti ünnep, és két napig ünnepeljük.

Mindenki tudja, hogy ma az Államiság napját ünnepeljük, viszont, tudják-e ennek a dátumnak a történelmi hátterét és jelentőségét? Íme, mit mondtak a megkérdezett állampolgárok.

Emlékeztetésként, február 15-én Gyertyaszentelés napján két történelmi esemény történt. Az első 1804-ben, amikor Orašacon megkezdődött az első szerb felkelés, és ugyanezen a napon Kragujevácon 1835-ben elfogadták Szerbia első modern alkotmányát - a Szerb Hercegség Alkotmányát, amelyet Gyertyaszentelői alkotmánynak is neveznek. 

A Gyertyaszentelőt Államiság napjaként egészen a Szerb – Horvát - Szlovén Királyság megalakulásáig, vagyis 1918-ig ünnepelték, miután megszüntették, azzal, hogy Szerbia 2002-től újból ünnepelhesse.

Egyébként, a Gyertyaszentelő Boldogasszony egyike a legnagyobb keresztény ünnepeknek, amely a VI. században jött létre.

Ismerjük - e az Államiság napjának történelmi hátterét?

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából