Közélet

Repülőgépeket készít, együtt repül velük, és értük él

Bogdanović Zorana | 2018. március. 9. | 15:53 | Közélet

Az óbecsei Lasztovics Gábor az óbecsei Aeroklubban kezdett modellezéssel foglalkozni, akkor nyolc éves volt. Az egyéb elfoglaltságok miatt azonban egy év után félretette ezt a hobbit.

Mégis, gyakran került repülőgépek közelébe, amelyeket azóta csodál, amióta csak az eszét tudja. Sok évvel később, a cseneji repülőtér mellett elhaladva felidézte, gyermekként milyen gépmodelleket készített, olyan maketteket, amelyek szárnyfesztávolsága mindőssze 30 centiméteres volt.

Tíz évvel ezelőtt aztán felvette a kapcsolatot Pénzes Ervinnel, az óbecsei Aeroklub elnökével, hogy érdeklődjön, mennyire népszerű a modellezés, mint hobbi a városban. Pénzes ekkor meghívta a repülőgép-modellezők találkozójára, melyet Palicson tartottak.

Egy héttel később már vissza is tért a régi szerelemhez, a modellezéshez. Újvidéken vásárolt egy félkész, hungarocellből készült modellt, ezzel kezdődött újra minden.

Pénzestől és Bálinttól tanulta meg, hogyan dolgozza ki a maketteket, modelleket, és hogyan irányítsa azokat. A kérdéseire az interneten keresett választ, videókon és szakmai fórumokon keresztül. Egy év után kezdett bele önállóan a legkülönfélébb repülőgép-modellek készítésébe.

Gábor kollekciója ma körülbelül húsz modellt tartalmaz. A kidolgozáshoz különböző anyagokat használ: fát, hungarocell lemezeket, műanyagot. Néhány modellt két-három hét alatt elkészített, de egyet, amely a legkedvesebb számára, már öt éve építget. Egy német bombázóról van szó.

Repülőgépeket készít, együtt repül velük, és értük él

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából