Gazdaság

Ahogyan egész Szerbiában, Óbecsén is munkaerőhiány van

Ljubojev Vukašin | 2018. május. 31. | 15:14 | Gazdaság

Az idényjellegű munkák, amelyek a múlt század nyolcvanas éveiben kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a diákok, egyetemisták, vagy munkanélküliek egy kis pénzhez jussanak, ma már egyáltalán nem népszerűek. Sőt. A szerbiai - és az óbecsei - fiatalok szívesebben mennek külföldre, a Work and travel-program keretében, vagy valamely szomszédos országba pincérkedni, gyümölcsöt szedni, építkezési munkálatokon, vagy más helyeken dolgozni.

Hogy a tenger, a szép fiúk és lányok, vagy a szórakozási lehetőségek miatt, nem tudni, de a kimutatások szerint idén körülbelül 10.000 fiatal megy dolgozni a horvát tengerpartra, ahol a fizetések összege 800 és 2.000 euró között mozog. Ez sokkal vonzóbb a fiatalok számára, mint a hazai "felhozatal", ahol például málnaszedéssel legfeljebb 60 ezer dinárt lehet megkeresni.

Azok a fiatalok, akik kételkednek a külföldi munkalehetőségekben, félnek a kizsákmányolástól, átverésektől, szélsőséges esetekben még a szervkereskedőktől is, mégis inkább itthon maradnak, és a környéken keresnek idénymunkát. És hogy városunkban milyen a kínálat?

Az Ifjúsági Szövetkezet 2003 óta köteles minden dolgozó után szociális biztosítást fizetni, ami azt jelenti, hogy amíg a fiatal munkaviszonyban van, érvényesítik a munkakönyvét, és a nyugdíjbiztosítás is adott. A Szövetkezet köteles a következő kalendáriumi év folyamán kitölteni az M4-es formanyomtatványt, és átadni azt az illetékes nyugdíjalapnak, hogy minden idénymunkás számára biztosított legyen a munkaviszony.

Ahogyan egész Szerbiában, Óbecsén is munkaerőhiány van
Még több hír ebből a kategóriából