Gazdaság

ÚJ ELSZÁMOLÁSI MODELL: A Toplana bevezeti a tarifás rendszert

Bogdanović Zorana | 2018. december. 26. | 13:54 | Gazdaság

Az óbecsei Toplana Közvállalat 2019. január 1-től tarifás rendszert vezet be, a hőenergiaellátás árának meghatározására a végfelhasználóknál, először a költségvetés felhasználóinál és a gazdaságban, majd 2020. október 1-től azokban a háztartásokban is, amelyek a távhővezetékre vannak kapcsolva.

A változtatás alapja, hogy minden felhasználót arra köteleznek, hogy a 12 hónap alatt fizessék a költségek úgynevezett fiksz részét, a variabilis összeget pedig a fűtési idényben számolják el, magyarázta az óbecsei Toplana Közvállalat igazgatója, Dejan Vuković.

A költségek fiksz részét négyzetméterben kimutatva, az épület, illetve a lakás fűtési felülete határozza meg, mondta Vuković, hozzátéve, hogy a költségek kiszámításakor az előző fűtési szezon paraméterei lesznek figyelembe véve.

Az elosztók az elszámolási rendszerben maradnak azon épületekben,ahol telpítve vannak.

A fiksz rész a fogyasztástól függetlenül lesz elszámolva, a variabilis rész pedig az elhasznált energiafogyasztás alapján, amit az elosztók kimutatnak. A lakóépületekben, amelyekben a lakók véleménye a modellre és a számítási elvre nézve megosztott, egyöntetű döntést kell, hogy hozzanak.

ÚJ ELSZÁMOLÁSI MODELL: A Toplana bevezeti a tarifás rendszert
Még több hír ebből a kategóriából