Mezőgazdaság

Marko Savić megtalálta magát és örömét leli a méhészetben

Bogdanović Zorana | 2019. április. 1. | 12:01 | Mezőgazdaság

Az óbecsei Marko Savić négy évvel ezelőtt kezdett el méhészettel foglalkozni. A mesterétől, akinek cégében 15 éve dolgozik, mint bádogos, ajándékba kapott 5 méhcsaládot. Ma már mintegy 50 van belőlük, és elmondása szerint, ez a munka teljesen feltölti. Nagyon megszerette a méheket, és minden munkát ami a méhészettel jár.

A méhek körüli munkába a Savić család minden tagja bekapcsolódott. A törődés nagyon fontos, ahhoz, hogy a méhcsaládok minél erősebbek és stabilabbak legyenek, a mézhozam pedig minél optimálisabb. Interjúalanyunk szavai szerint erős hadsereg nélkül, nincs méz sem.

A Savić családnak a méhek tavaly körülbelül 700 kilogramm mézet termeltek. Kínálatukban szerepel repce, akác, hárs, napraforgó és erdei méz, propolisz és pollen.

Mivel nem tetszett neki a méz nagyfelvásárlási ára, eldöntötte, hogy kipróbálja magát termékeinek önálló eladásában. A Markoni méz minőségét először a helyi lakosság ismerte meg, ugyanis a  Savić család itt kezdte el először értékesíteni termékeit. A különféle rendezvények mellett állandó kiállítói az óbecsei piacnak is. Eddig mindig sikerült eladni az összes mézmennyiséget, amit megtermeltek.

A Savić család méhcsaládjai Péterrévén és Karlócán állomásoznak. A hónap végéig rástartolnak a munkára és áttérnek az akácra. Marko elmondása szerint minden évben a pénzeszközök egy részét a felszerelésre fekteti be és a kaptárak felújítására, de nem tervezi a termelés bővítését.

Marko Savić megtalálta magát és örömét leli a méhészetben
Még több hír ebből a kategóriából