Mezőgazdaság

A cukorrépa mégis jó jövedelmet ígér

Bogdanović Zorana | 2019. június. 6. | 11:59 | Mezőgazdaság

A hagyományos rendezvényen, amely a „Dan polja šećerne repe” elnevezést viseli, és amit idén a PIK Bečej területén a „Sunoko” cég szervezett, a mezőgazdasági termelők tapasztalatokat cseréltek a jó mezőgazdasági gyakorlat terén.

Az MK Group keretében működő „Sunoko” cég képviselői, a cukor és a cukorrépa aktuális piaci helyzetéről beszélgettek az egybegyűlt partnerekkel.

Annak ellenére, hogy idén az első negyedév végén és a második negyedév elején aszály volt, továbbá, hogy a hideg és a meleg időjárás hirtelen váltakozott, valamint, hogy a kukoricát és a repcét betegség támadta meg, a májusban bekövetkezett bőséges csapadék és a hőmérséklet stabilizálódása, kedvezően hatott a cukorrépára, ezért ebben az évben is a hozam teljes mértékben kielégíti majd a piaci igényeket.

Bár a cukorgyárak kedvezőbb feltételeket kínálnak a tavalyi évhez képest, a mezőgazdasági termelők cukorrépa iránti érdeklődése csökkent. Ezt alátámasztja az a tény, hogy Szerbiában idén közel 30 000 hektár édesgyökérrel beültetett terület van, ami rekord alacsony termelés ennek a kultúrnövénynek az esetében.

A mezőgazdasági termelők a megoldást a cukor világpiaci árának stabilizálásában látják, amely az elmúlt öt évtized alatt, tavaly volt a legalacsonyabb.

Becslések szerint az ültetési területeken, a realizált hozamoktól függően, Szerbiában 230 és 260 ezer tonna között lehet cukrot előllítani, és hazánkban a fogyasztás mintegy 200 000 tonna.

A cukorrépa mégis jó jövedelmet ígér
Még több hír ebből a kategóriából