Mezőgazdaság

A fokhagyma-termesztés igényes, de kifizetődő

Bogdanović Zorana | 2019. július. 5. | 11:19 | Mezőgazdaság

A fokhagyma „bosut” fajtája, hiánycikknek számít a hazai piacon. Ismert tény, hogy Szerbia kínai fokhagymát inportál, amely minőségében és jellemében is sokkal gyengébb a hazai fokhagymánál. Éppen ez motiválta a bácsföldvári „BAG” céget, hogy elindítsa ennek a növényi kultúrának a termesztését.

12,5 hektár szántóföldet ültettek be ősszel ezzel a hazai fajta fokhagymával. Ha az idei szezon jól sikerül és megfelel az elvárásoknak, akkor kiszélesítik a termesztést. A jó hozamhoz szükséges elvégezni a megfelelő agrotechnikai intézkedéseket. A legfontosabb, de nem a legkönnyebb munka, beszerezni a minőséges magot.

Nagyon fontos még a földterület elemzése és megfelelő előkészítése is. Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy bizonyos mennyiségű tápanyag szükséges ahhoz, hogy a fokhagyma a vegetáció végéig jól kifejlődjön, kinőjön a szára és az első két levele. Így állhat csak készen a téli időszakra.

A fokhagyma-termesztőknek idén a nagy esőzések megkönnyítették a munkájukat, mert nem kellett öntözni az ültetvényt. Másrészről azonban a növényi kultúra a rovarok és a betegségek iránti érzékenysége miatt, más kihívásokkal kellett megharcolniuk.

Ha minden költséget összeadunk, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy a fokhagyma termesztése nem olcsó, mondta beszélgetőpartnerünk. Ha azonban minőséggel és mennyiséggel rendelkezünk, akkor igazolhatjuk a befektetetést. Nem akarták előrejelezni az idei hozamokat ebből a cégből, mert a szezon végén összefoglalják az eredményeket, de a dolgok pillanatnyi állása szerint, biztosan nem lesznek alacsonyak.

A fokhagyma-termesztés igényes, de kifizetődő

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

Még több hír ebből a kategóriából