Egészségügy

A vérellátás júliusban és augusztusban a legkritikusabb

Ljubojev Vukašin | 2019. július. 10. | 12:14 | Egészségügy

Az óbecsei Vöröskereszt és a Vajdasági Transzfúziológiai Intézet szerdán önkéntes véradást szervezett a Városi Színház tánctermében. Óbecse község  113 lakosa vett részt az akcióban, közülük 104-en adtak vért, heten pedig most először.

Nincs elég vértartalék, mondták a Vajdasági Transzfúziológiai Intézet szakemberei, a nyári hónapok általában a leggyengébbek a véradók létszámát illetően, úgy az egyetemisták és a diákok nyári szünete miatt, mint az évi szabadságok miatt.

A vértartalék hiánya mellett a problémát a vércsoportok egyes fajtáinak hiánya is tükrözi, amelyekre az Intézetnek nagy szüksége lenne.

Az önkéntes véradók azzal a jószándékkal jönnek, hogy vért adjanak, de minden akció során általában 10 százalékukat elutasítják, elsősorban egészségügyi okok miatt.

Az óbecseiek elmondása szerint attól függetlenül, hogy rendszeres véradók, vagy most adnak először vért, ezt mindig azért teszik, hogy segítsenek azokon, akiknek a segítség elengedhetetlenül szükséges.

A következő véradási akciót községünkben Péterrévén szervezik, július 19-én. A bácsföldváriak ezt a humánus gesztust, augusztus 16-án hajthatják végre, az óbecseiek pedig az önkéntes véradási akción legközelebb augusztus 21-én vehetnek részt.

A vérellátás júliusban és augusztusban a legkritikusabb
Még több hír ebből a kategóriából