Mezőgazdaság

Nincs munkás, aki szedné a hazai málnát

Bogdanović Zorana | 2019. július. 29. | 0:0 | Mezőgazdaság

Az óbecsei Slaviša Dabižljević, aki hivatása szerint agrár-újságíró, három évvel ezelőtt, Polana fajtájú málnatermesztésbe kezdett, 30 ár földterületen, Temerin közelében. Szinte minden nap a málnásba látogat, és azt mondja, hogy ez az ő pihenőhelye, ahol élvezheti az életet.

Felpezsdítette a gondolat, hogy a vállakozása nyereséges lesz. Ám tavaly jegyezte az első, legnagyobb veszteségét. Először is a málna felvásárlási ára nagyon alacsony volt. Mindössze 80 dinár kilogrammonként. Itt azonban még nem értek véget a bajok.

Idén, a málna felvásárlási ára 150 dinár kilogrammonként, a másodosztályú málnáért a termesztők 130 dinárt kaphatnak kilogrammonként, 110 dinárt pedig a kombájnnal szedett termésért. Beszélgetőtársunk azt állítja, hogy a málna nagy területen való termesztése nem kifizetődő, mert nincs munkaerő.

A málna jól termett idén. A termés minőséges, édes. Erről a parcelláról Dabižljević egy tonna termésben reménykedik, ami számára és a család számára is jól feltöltené a háztartás költségvetését. Ezen kívül a málna a kedvenc gyümölcse ennek az óbecsei családnak.

Slaviša Dabižljević már két évtizede dolgozik, mint televíziós agrár-újságíró. A mezőgazdasági termeléssel, a termelőkkel, és a sok Szerbiában és külföldön rögzített beszámolókkal kapcsolatos történetek, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ő maga is mezőgazdasági termelővé váljon, és nem bánta meg.

Nincs munkás, aki szedné a hazai málnát
Még több hír ebből a kategóriából