Mezőgazdaság

Az elfeledett „nyolcas” szántóföldre lelt Bácsföldváron

Bogdanović Zorana | 2019. augusztus. 7. | 10:21 | Mezőgazdaság

A bácsföldvári Nemanja Mirilov szántóföldjén, a Holt Tisza Természetvédelmi parkjánál, idén, első ízben vetett őshonos kukoricafajtát „fehér nyolcast”, ismertebb nevén, üveges kukoricát, fél hold földterületen. Ez egy régi, kemény fajta, fehér kukorica, amit kizárólag emberi táplálékként használnak.

Egykor az egész Balkánon jelen volt ez a kukoricafajta, manapság viszont már szinte sehol sem termesztik, mivel a nyolcvanas években kiszorították a hibridek. Azon kívül, hogy fehér színű, fő jellegzetessége, hogy a kukoricacső és a kukoricaszemek nagyobbak a megszokottnál, valamint, hogy a csövön a szemek 8 sorban vannak, ha jól terem, akkor több mint 12 sor is lehet egy óriás csövön.

A Mirilov család öt évre visszamenőleg csicseriborsót is termeszt és feldolgozza azt. Teljes kiörlésű lisztet készítenek belőle, továbbá pelyhet, tésztát és csipszet. Azért választották ezt a kukoricafajtát, mert azt tervezik, hogy gluténmentes termelési programjukat, a fehér nyolcasból, magas fehérjetartalmú kukoricaliszttel tökéletesítik.

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy nagyon odafigyelt a kukorica területi elszigetelésére, hogy nehogy beporzódjon más fajtákkal, hibridekkel. Októberben kézzel leszedik és begórézzák, hogy kiszáradjon, majd ezután ledarálják, lassú, hideg őrléssel, vízi malommal, úgy, ahogy azt elődeink csinálták egykor.

Ennek a kukoricafajnak a magját el lehet tenni és újra elvetni, így a mezőgazdasági termelőknek nem kell a magra is pénzt költeni. Az üveges kukorica nagyon megbecsült, mert már szinte feledésbe merült, és nehéz ilyet találni. 30 szemre 200 és 300 dinárt kell elkülöníteni.

Mirilovék megnövelték a csicseriborsó-ültetvényük területét, így a kooperálókkal együtt, 120 holdon termesztik a csicseriborsót.

Tavaly a gyakori esőzések miatt a növényt betegség támadta meg, ezért valószínűleg utóvetésként használják majd - a búza vagy az árpa után fogják elvetni.

Ez a fiatal mezőgazdasági termelő azt tervezi, hogy megalapítja a csicseriborsó és a fehér nyolcas termelőinek egyesületét, azzal a szándékkal, hogy fejlessze és megnövelje ezeknek a kultúrnövényeknek a termesztését, valamint azt szeretné, hogy a piacra minden generációnak megfelelő, egészséges termékek kerüljenek.   

Az elfeledett „nyolcas” szántóföldre lelt Bácsföldváron
Még több hír ebből a kategóriából