Mezőgazdaság

Ínyenc utazás a kerti fal mögött Óbecsén

Bogdanović Zorana | 2019. augusztus. 22. | 12:11 | Mezőgazdaság

Az óbecsei Saša Nikolovski, szakmáját tekintve szerb nyelvtanár, szabad idejét a biokertjében tölti, ahol gyógynövényeket, fűszernövényeket, különféle zöldségfélét, fokhagymát, vöröshagymát, különféle erős paprikát és cherry paradicsomot termeszt.

Három évvel ezelőtt hobbyból és a gasztronómia iránti szeretetből, szószokat kezdett készíteni, először csak családtagjai és barátai számára, majd tavaly óta már bejegyzett családi gazdasága van, „A kerti fal mögött” elnevezéssel, és már piacra dobta és forgalmazza organikus alapanyagú termékeit.

Noha a világ különböző részeinek ízeit kínálja, a szószok receptje tükrözi gasztronómiai hajlamát, és ez az, ami a végtermékeit hitelessé és egyedivé teszi.

Néhány falaton keresztül megízlelhető New York, Mexikó, Macedónia és Olaszország ízvilága.  A közelmúltban pedig egy grúz mártással egészítette ki kínálatát.

És bár főként a mártásokra összpontosít, mellette lekvárokat, olívaolajas szárított cherry-t, valamint különleges mustárfajtákat is készít. Tavaly 700 üveggel készített és nagyon gyorsan el is adta őket. A vevők többsége Óbecse községből való volt, de vásároltak tőle Vajdaság más tájairól is. Éppen ezért idén a gyártást 1.000 üvegre emeli.

A termékek minősége a nyersanyagokban tükröződik, melyek Óbecsén, a kerti fal mögött nőnek. De a két évtizedes növény-termesztési tapasztalatot és kitartást sem szabad elfelejteni. Mivel nehéz volt hozzájutni az ökológiai termelést támogató irodalomhoz,  Nikolovski elhatározta, hogy alaposan tanulmányozza a kertjében található növényeket és kísérletezni fog. A biokert szinte minden problémájának megoldása a föld gondozása – mondta beszélgetőtársunk.

Elmondása szerint nagyon büszke a kertjére, és a terméseire, valamint arra a tényre, hogy a kert segítségével családjának egészséges és minőséges ételt tud biztosítani. A kertben mindig van munka, úgyhogy az idő a legdrágább tétel számára. Minden szabad pillanatát zöld oázisában tölti el, amely a mindennapi kötelezettségek után, békét és kiteljesedést nyújt.

Ínyenc utazás a kerti fal mögött Óbecsén
Még több hír ebből a kategóriából