Mezőgazdaság

Hamarosan kezdődik a tavaszi vetés

Bogdanović Zorana | 2020. március. 27. | 6:52 | Mezőgazdaság

Az elkövetkező egy-másfél hónapban, Óbecse községben, több mint 35.000 hektár szántóterületet be kellene vetni növényi kultúrákkal.

A hideg napok és a kedvezőtlen időjárási feltételek, hatással voltak arra, hogy a mezőgazdasági termelőknek több munkát is el kellett halasztaniuk. Azonban sokan kihasználták az előző meleg hullámot és a jó időt arra, hogy kimentek parcelláikra. Alapvetően a földterületek nagy része készen áll a felület előkészítésére, vagy már el is végezték az előkészületi munkákat, mondta dr.Anđelko Mišković, a Községi Tanács Mezőgazdasággal és Vidékfejlesztéssel megbízott tagja.

Ha a telkek, ahol a gazdák dolgoznak nagyobbak, és csak egy ember tartózkodik a traktorfülkében, senki sem fogja zavarni őket a munkájuk során – mondta Mišković, hangsúlyozva, hogy mielőtt a szántóföldre mennének, a mezőgazdasági termelőknek magukkal kell vinniük a munkaengedélyt, aminek kitöltése roppant egyszerű, tette hozzá.

Óbecse község összesen körülbelül 45.000 hektár megművelhető földterülettel rendelkezik. Ennek kisebb részét képezik a gyümölcsösök és a legelők, körülbelül 15 százaléka búzával és egyéb gabonafélékkel van bevetve, a maradékot pedig tavasszal vetik be. A legnagyobb részén szántóföldi növényi kultúrákat termesztenek.

A búza mellett, vannak cukorrépával bevetett szántóföldek, amelynek mennyisége egyébként évről évre csökken. Dr.Anđelko Mišković elmondása szerint, a jó időjárás után, a mezőgazdasági termelők tapasztalni fogják az alacsony hőmérsékletek első hatásait. Ha szükséges, néhányan elkezdhetik majd az újravetést.

Az óbecsei mezőgazdasági termelők, hamarosan elkezdhetik a kukorica, a napraforgó és a szójabab vetését.

Hamarosan kezdődik a tavaszi vetés
Még több hír ebből a kategóriából