Egészségügy

COVID-19 tesztelést végeznek a Jódfürdőben, a járványügyi szakemberrel konzultálva

TV Bečej Redakcija | 2020. április. 4. | 8:54 | Egészségügy

COVID-19 tesztelést végeznek a Jódfürdőben, a járványügyi szakemberrel konzultálva

Az óbecsei Egészségház, a szakminisztérium utasításainak és ajánlásainak alapján, megkezdte az egészségügyi szolgálat munkájának átszervezését, és a jövőben, ez alapján folytatja a munkát. Ezúton, gyakorlati információkat adunk Óbecse polgárainak, az Óbecsei Egészségház új feltételek melletti működéséről.

„Abban az esetben, ha a tünetek olyanok, hogy gyanítható a Covid-19 fertőzés, a betegeket az erre a célra kialakított elkülönített rendelőben vizsgálják meg, és minden szükséges diagnosztikai algoritmust felhasználnak a protokoll szerint. Ajánlott, hogy azoknak a betegeknek, akik Covid-19 fertőzésre utaló tüneteik vannak és arra gyanakszanak, hogy elkapták a fertőzést, jelentkezzenek be telefonon, hogy az egészségügyi személyzet fel tudjon készülni az ilyen beteg fogadására, a személyes védelem értelmében, valamint értesíteniük kell az ügyeletes Rtg technikust és radiológust és/vagy a tüdőgyógyászt“, mondta dr.Kosana Nešić, az Óbecsei  Egészségház igazgatója.

A betegek tesztelése a COVID-19-re

A betegek tesztelését a Covid-19 vírusfertőzésre, a Jódfürdő épületében végzik.

Az Egészségház orvosai, ha a beteg teljesíti a pontos algoritmusokat, melyeket minden orvos megkapott az illetékes minisztériumtól, a járványügyi szakemberrel konzultálva, közösen választják ki a könnyebb tünetekkel rendelkező, Covid-19 fertőzésre gyanús betegeket, akiket tesztelésre küldenek.

„Ha a teszt pozitív  eredményt mutat, akkor a beteget, az Egészségügyi Minisztérium utasításai alapján, további kezelésre utalják. Az orvosi rehabilitációs osztályt a Jódfürdőből, áthelyezték az Egészségházba, ahová a Sürgősségi Szolgálat felőli bejáraton keresztül lehet bejutni, és azok a betegek, akiknek szükségük van az ilyen típusú szolgáltatásra,  a lift használatával feljuthatnak az első emeletre, ahová a Fizioterápiás és rehabilitációs szolgáltatást  ideiglenesen áthelyezték“ – mondta dr.Nešić.

Rendelőt alakítottak ki a légzőszervi problémákkal küzdő betegek számára

A légzőszervi betegségben szenvedő betegek rendelője, közvetlenül a Sürgősségi Szolgálat bejárata mellett található.

„ A cél az, hogy ez a rendelő el legyen különítve, és hogy szűrni tudják azokat a légzőszervi problémákkal küzdő személyeket, akik jelenleg nem Covid-19 fertőzés-gyanúsak. A betegek ellátását az egészségügyi dolgozók végzik, a Sürgősségi Szolgálat bejáratánál. A Sürgősségi és a Légzőszervi rendelő között egy fizikai akadályt építettek ki, megelőzés céljából“, mondta az Óbecsei Egészségház igazgatónője.

Az egészségügyi dolgozók makszimális erőbedobással dolgoznak

Mind emellett, a Sürgősségi Szolgálat továbbra is 24 órán át dolgozik. Az általános orvosi rendelők teljes munkaidőben, 7 és 18 óra között végzik munkájukat. A házi ápolási szolgálat, továbbá minden szakrendelő, valamint az Újfalusi rendelő is ugyanúgy dolgozik, mint eddig, azzal, hogy a munkaidő 7-től 18 óráig tart. A péterrévei és bácsföldvári egészségházak 7 és 19 óra között dolgoznak, Csikérián és Mileševón pedig az eddigi munkabeosztás szerint rendelnek.

„Az Óbecsei Egészségház egészségügyi személyzetének munkája teljes egészében a Minisztérium utasításaival és protokolljaival összhangban van megszervezve. Mindannyian, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy együtt elviseljük ezt a nehéz időszakot, hogy minden szolgálat működjön, hogy minden beteget ellássunk, bármilyen problémája van, de hogy elkerüljünk minden lehetséges kapcsolatot a Covid-19 fertőzött betegek, és azok a betegek között, akik nem fertőzöttek“, tette hozzá az Óbecsei Egészségház igazgatónője.

Még egyszer emlékzetetünk arra, hogy azok a betegek, akik esetében nem merül fel a Covid-19 fertőzés gyanúja, a Sürgősségi Szolgálat bejáratán kell hogy jelentkezzenek, azoknak viszont, akiknél felléptek a fertőzés tünetei, az Óbecsei Egészségház főbejáratán kell jelentkezniük, azzal, hogy előtte  telefonon már bejelentkeztek.

Felelősségteljes viselkedéssel megakadályozható a fertőzés terjedése

Azokat a betegeket, akiknél nem áll fenn  a Covid-19 fertőzés gyanúja, az egészségügyi személyzet útbaigazítja, vagy a Sürgősségi melletti légzőszervi betegségek rendelőjébe utalja, vagy a többi szolgálathoz, attól függően, hogy a beteg milyen oknál fogva kér orvosi segítséget.

Kérjük a polgárokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és próbáljanak összeszedetten viselkedni, úgy mint eddig is, és legyenek együttműködőek orvosaikkal, ugyanúgy,  mint eddig is a legjobb, ha először telefonon jelentkeznek. Tartsák be az izolációs intézkedéseket, ha orvosuk ezt tanácsolta nekik. Szükséges, hogy telefonkapcsolatban maradjanak orvosaikkal, és hogy jelezzék, ha állapotuk rosszabbra fordul. Az illetékes orvosok, úgy, mint eddig is, a betegeknek telefonon adnak tanácsot, a már megjelentetett telefonszámokon keresztül, házhozjönnek beteglátogatásra, és ha szükséges, úgy mint eddig is, az Óbecsei Egészségház légzőszervi betegségek rendelőjében elvégzik a vizsgálatot. Amennyiben szükséges, azokat a betegeket, akik a Covid-19 fertőzés gyanúja miatt izolációban vannak, és komoly tüneteket észlelnek, azonnal megvizsgálják“, hangsúlyozta dr.Kosana Nešić.

Hozzátette még, hogy mindannyiunk közös célja, hogy a Covid-19 fertőzést, a lehető legjobb ellenőrzés alatt tudjuk tartani, mindenekelőtt a kapcsolatok csökkentésével és az izolációs intézkedések betartásával, valamint önkontrollal.

„Ezért arra kérjük a betegeket, hogy az Egészségházba jövetelük folyamán, tartsák be az ismert epidemiológiai védőintézkedéseket, lehetőleg viseljenek védőmaszkot és védőkesztyűt. Tartsák be a legalább két méter távolságot egymás között. A betegeknek be kell tartaniuk az illetékes egészségügyi személyzet utasításait, akik a bejáratnál várják őket, és akik jól szervezetten, a járványhelyzet kihirdetésének pillanatától,  pontosan tudják, hogy mit kell tenniük. Hogy a fertőzést minél eredményesebben meg tudjuk előzni, szükséges, hogy a polgárok az Egészségházba csakis akkor jöjjenek, ha ez elengedhetetlen, ez különösen az idősebbekre és a krónikus betegekre vonatkozik“, emelte ki az óbecsei Egészségház igazgatónője.

A polgárok gyógyszereiket felvehetik, az Egészségházba jövetel nélkül is

Az Egészségház gyógyszertárai munkaidejüket úgy módosították, hogy az megfeleljen az idősebb polgároknak is, mondta Nešić.

„Emlékeztetjük a polgárokat, hogy a kötelező egészségbiztosítás alapján kiadott és felírt gyógyszerlistából felújítható gyógyszerek, akár kilenc alkalommal is felhasználhatók, ami azt jelenti, hogy a következő  9 hónapban a polgárok felvehetik gyógyszereiket anélkül, hogy jelentkeznének az Egészségházban, abban az esetben, ha nincs változás a terápiában“, emelte ki az igazgatónő.

Hozzátette, hogy az Óbecsei Egészségház minden polgárnak és betegnek köszönetet mond az eddigi jó együttműködésért.

„Köszönetet mondunk a médiának is az Óbecsei Egészségházban dolgozók  eddigi jóindulatú és felelősségteljes támogatásáért, akik éjjel-nappal harcolnak polgártársainkkal és betegeinkkel együtt azért, hogy legyőzzük ezt a járványt, de mindenekelőtt köszönet nekik, polgártársaink  megfelelő és időben történő tájékoztatásáért“,  mondta az Óbecsei Egészségház igazgatója, dr.Kosana Nešić.

Még több hír ebből a kategóriából