Mezőgazdaság

A gazdák többnyire a „padlásról” vetik a búzát

Bogdanović Zorana | 2020. október. 6. | 9:16 | Mezőgazdaság

Lassan kezdődik a búza vetésének optimális határideje. Az összesen 46 000 hektárból Óbecse községben, a szántóterület mintegy 15 százalékán, búzát vetnek.

Az Óbecsei Földműves Szövetkezet szerint még nem kezdték el vetni ezt a téli gabonát, mert a földterület nagy része még nincs kész erre az őszi munkára. Ennek oka a hosszú aszályos időszak, amely lehetetlenné tette a szántóföldek előkészítését.

A földeken még mindig maradt egy kevés cukorrépa és kukorica, amit még a terület 50-60 százalékáról nem takarítottak be, ezek helyén javarészt búzát vetnek majd el.

A búzatermelés jó hozamának eléréséhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Többek között, fontos a deklarált minőséges vetőmag vetése, ám a magbúzára évről-évre csökken a kereslet, ezért jó részét a”padlásról” vetik, mondta Glavaški.

Másrészt, a szakemberek becslése szerint,  ez visszalépést jelent a kenyérgabona termelésében.

Mišković szerint, a talaj nedvességhiánya az egyik nagy probléma, ezért a teljes gyártási technológiát a talaj felszíni rétegében a lehető legnagyobb nedvességtároláshoz kell igazítani.

Az idei búzatermésről Mišković úgy vélekedik, hogy a nagy aszályok miatt,  a termés nagyrészt kudarcot vallott. Összességében azonban az összes kultúrnövény többnyire átlagosnak mondható, magyarázta Miroslav Glavaški, hozzátéve, hogy a felvásárlási ár kilogrammonként 18 – 18,50 dinár között mozog.

Ha késik a vetés, akkor ajánlatos a vetés-struktúrába bevonni a korai és közepesen korai búzafajták termelőit, amelyek a nem megfelelő időben történő vetés miatt, kisebb terméscsökkenést eredményeznek.

A gazdák többnyire a „padlásról” vetik a búzát
Még több hír ebből a kategóriából