Kultúra

Óbecsén is bemutatták a „Ravnica će ga pamtiti. Isidor Hadnađev“ című könyvet

Ljubojev Vukašin | 2021. július. 9. | 8:50 | Kultúra

Újvidék után, Óbecsén is megtartották a „Ravnica će ga pamtiti. Isidor Hadnađev“ című könyv bemutatóját.

Az Óbecsei Nékönyvtár nyári színpadán, a monográfiáról a szerzők, Dragiša Slavić történész, továbbá  Dejan Petrović etnomuzikológus, valamint Dušan Mihalek recenzens, a zenetudományok mestere beszélt, míg az irodalmi est moderátora Marijana Đaković volt, az Óbecsei Népkönyvtár könyvtári tevékenységek fejlesztési részlegéről.

Isidor Hadnađevet polgártársaink az óbecsei zeneiskola alapítójaként és többéves igazgatójaként ismerik, míg a hozzáértőbbek kiváló zeneszerzőként és hangszerelőként tartják számon. Kevésbé ismert, hogy Isidornak jelentős melográfiai munkája volt, rengeteg népi dallamot gyűjtött és őrzött meg a feledéstől.

Az irodalmi esten szó volt arról a névváltoztatási kezdeményezésről is, amely a Petar Konjović  Alapfokú Zeneiskolát érinti.

A felszólalók bemutatták Isidor Hadnađevet, az Újvidéki Rádió Népzenei Osztályának szerkesztőjeként végzett munkáját és eredményeit, de beszéltek művészi elkötelezettségéről is a nyugdíjas napjaiban. A karrierje vége felé, 1975-ben megalapította az Oktett Neven férfikórust.

A 140 új kompozíció mellett, amely az Újvidéki Rádió archívumában maradt, az Oktett Neven három hanghordozót is felvett, eredeti szerzeményekkel. Érdemes megemlíteni azt is, hogy Isidor Hadnađevnek mintegy 650 eredeti, autentikus dalt tartalmazó gyűjteménye volt.

Az irodalmi estet tamburazene egészítette ki, a Biseri zenekar előadásában.

Óbecsén is bemutatták a „Ravnica će ga pamtiti. Isidor Hadnađev“ című könyvet
Még több hír ebből a kategóriából