Poljoprivreda

Opština Bečej jedina u Srbiji ima satelitske snimke poljoprivrednog zemljišta

Redakcija TV Bečej | 13. april. 2016. | 16:19 | Poljoprivreda

Opština Bečej jedina je u Srbiji u kojoj je tokom 2014. i 2015. godine sprovedeno satelitsko snimanje poljoprivrednog zemljišta.

Reč je o pilot projektu koji je finansirala francuska firma „Astrium“ i koji je od velike važnosti zbog preciznih podataka počev od tačne površine zemljišta i njegovog geopozicioniranja i setvene strukture. Isto tako, na osnovu razvoja vegetacije određuje se procentualna pokrivenost zemljišta i adekvatne agronomske preporuke, rekao je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i razvoj sela Anđelko Mišković.

Na osnovu ovog projekta, opština Bečej finansirala je izradu digitalne karte Bečeja sa lokalno pozicioniranim parcelama, što će neminovno morati da uradi i ostatak Vojvodine, ali i cela Srbija prilikom ulaska u Evropsku uniju i apliciranja za sredstva EU fondova, rekao je Mišković.

O tome na koji način opština Bečej planira da utroši namenska sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, kako se određuje raspodela prava zakupa i o ostalim aktuelnim temama u vezi sa razvojem poljoprivrede u našoj opštini saznajte u emisiji „Bečejski ugao“ koja će biti emitovana sutra u 20 časova na našem programu.

Opština Bečej jedina u Srbiji ima satelitske snimke poljoprivrednog zemljišta
Ostale vesti iz ove kategorije