Zdravstvo

Dom zdravlja Bečej dobija nov objekat za odlaganje medicinskog otpada

Redakcija TV Bečej | 23. april. 2016. | 20:56 | Zdravstvo

Dom zdravlja Bečej u toku juna trebalo bi da dobije nove prostorije za odlaganje medicinskog otpada, čiju izgradnju finansira Opština Bečej. Novi-stari objekat nalazi se iza zgrade Doma zdravlja, a radovi na rekonstrukciji i izgradnji započeti su sredinom prošle nedelje.

Pravilno odlaganje medicinskog otpada nije važno samo zbog zaštite životne sredine, već i bezbednosti kako zaposlenih u Domu zdravlja, tako i građana opštine Bečej, istakla je Kosana Nešić direktorka bečejske zdravstvene ustanove.

Opština Bečej je za ovu namenu izdvojila oko 2 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Godišnjeg programa za zaštitu životne sredine, preciznije od naplate ekoloških taksi na teritoriji opštine Bečej.

Infektivni medicinski otpad trenutno se odlaže u jednoj prostoriji koja se nalazi u Domu zdravlja, ali koja ne ispunjava sve uslove koje propisuje Pravilnik o  upravljanju medicinskim otpadom. Na nedeljnom nivou u Domu zdravlja prikupi se između 50 i 80 kilograma infektivnog otpada, koji jednom nedeljno odnosi i uništava firma iz Zrenjanina „Medikal vejst dispozal“, sa kojom bečejska zdravstvena ustanova ima ugovor od 2012. godine.

Novi objekat će osim za odlaganje infektivnog medicinskog otpada služiti i za kratkotrajni smeštaj osoba koje preminu u Domu zdravlja, do momenta dok JP „Komunalac“ ne preuzme telo pokojnika.

Prema rečima predsednika opštine Bečej, potrebe Doma zdravlja i u narednom periodu biće stavljene u prvi plan, a jedan od narednih prioriteta jeste i izgradnja četiri garaže. Predviđena vrednost ovog projekta, koji će takođe finansirati lokalna samouprava od tekućih finansijskih sredstava, je oko 2,7 miliona dinara.

Dom zdravlja Bečej dobija nov objekat za odlaganje medicinskog otpada
Ostale vesti iz ove kategorije