Zdravstvo

“Zdravlju u susret”: Bečejci besplatno merili nivo šećera u krvi i krvni pritisak

Redakcija TV Bečej | 27. april. 2016. | 16:37 | Zdravstvo

Građani opštine Bečej danas su imali mogućnost da u centru grada besplatno provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, ali i da dobiju savete lekara nakon konstatovanja dobijenih rezultata.

Akcija „Zdravlju u susret“ koju organizuje Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej održana je po deseti put, a cilj ove i ostalih akcija Društva jeste rano otkrivanje dijabetesa i pravilno lečenje ove bolesti.

Tokom ovih akcija između 500 i 800 naših sugrađana proveri svoje zdravstveno stanje. Preventivne kontrole i zdrav način života koji osim ishrane podrazumeva i fizičku aktivnost umnogome može da doprinese sprečavanju pojave dijabetesa, rekao nam je doktor Ivan Žikić.

Ukoliko se dijabetes ne otkrije i ne leči na vreme moguće su komplikacije koje se javljaju se usled poremećaja u krvnim sudovima i oštećenja nerava. Oštećenja velikih krvnih sudova  ugrožavaju mozak, srce, posebno kod srčanih bolesnika i osoba sa visokim krvnim pritiskom, a mogu izazvati i probleme u cirkulaciji nogu. Promene na malim krvnim sudovima posebno su opasne za oči i bubrege. Ono što možda najviše zabrinjava jeste da dijebetes ne poznaje ni pol ni godine.

Osim u Bečeju, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti će akcije merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska sprovesti i u ostalim naseljenim mestima naše opštine, rekao je predsednik Društva Radoslav Ivanović.

“Zdravlju u susret”: Bečejci besplatno merili nivo šećera u krvi i krvni pritisak
Ostale vesti iz ove kategorije