Poljoprivreda

U Srbiji posejano 55.000 hektara šećerne repe

Redakcija TV Bečej | 31. maj. 2016. | 20:55 | Poljoprivreda

Tradicionalna manifestacija „Dan polja šećerne repe“ održana je danas na oranicama PIK-a Bečej kod dvorca „Fantast“. Kompanija „Sunoko“, članica MK Grupe, poljoprivrednim proizvođačima predstavila je aktuelno stanje na tržištu šećerne repe, nove tehnologije i najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju koja se koristi u cilju povećanja prinosa šećerne repe.

Akcenat ovogodišnje manifestacije bio je na metodama zaštite šećerne repe od cerkospore, jer su u prethodnih nekoliko godina štete prouzrokovane ovom bolešću bile izuzetno visoke, prvenstveno u pogledu smanjenja prinosa. Poljoprivredni proizvođači imali mogućnost da se prilikom obilaska oglednih polja upoznaju sa novim metodama zaštite i đubrenja slatkog korena, kao i da na licu mesta dobiju preporuke vrhunskih proizvođača ovih preparata.

Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano oko 55.000 ha. Stanje useva je vrlo dobro, znatno bolje nego u prethodnim godinama za isti period, a uzrok tome jesu dobri vremenski uslovi koji su bili naklonjeni „kraljici ratarskih useva“, rekao je direktor kompanije „Sunoko“ Ljubiša Radenković.

Saradnja između opštine Bečej i MK grupe koja je započeta krajem prošle godine, kada je ova kompanija kupila PIK Bečej, od velikog je značaja za celokupnu zajednicu, jer se lokalnim poljoprivrednicima otvaraju mogućnosti za razvoj i saradnju sa jednom respektabilnom kompanijom kakva je MK grupa, istakao je predsednik opštine Bečej, Vuk Radojević.

Tržište šećera se relativno oporavilo što daje dodatnu ekonomsku stabilnost ovoj privrednoj grani. Sveukupne promene na svetskom tržištu, a pogotovo reforma na tržištu EU u smislu ukidanja proizvodnih kvota od oktobra 2017. godine povećaće pritisak na tržište te se ne može očekivati povećanje cene šećera na nivo od pre nekoliko godina. Iz tog razloga se jedino postizanjem boljih prinosa šećera po hektaru, može obezbediti povećanje profita i održanje konkuretnosti šećerne repe, istakao je Radenković.

Najava promene politike zakupa državnog zemljišta na dugoročan model svakako bi mogla doprineti proširenju plodoreda, a samim tim olakšano planiranje ukupne ratarske proizvodnje i zaštitu useva. Često se zbog kasnog ulaska u posed dešava da se zemljište neblagovremeno i neadekvatno obrađuje i đubri, što značajno utiče na manje prinose i slabije opšte stanje šećerne repe. Upravo su i ovakvi skupovi jedan od načina da najnovija saznanja u proizvodnji šećerne repe pronađu put do njihove praktične primene.

U Srbiji posejano 55.000 hektara šećerne repe
Ostale vesti iz ove kategorije