Zdravstvo

Kako izbeći sunčanicu i toplotni udar?

Redakcija TV Bečej | 29. jun. 2016. | 15:44 | Zdravstvo

Kada kažemo leto, prva asocijacija nam je raspust, more, putovanja i kupanje. Ali pored zabave, ovo godišnje doba sa sobom nosi i rizike, koji mogu da unište naše letovanje. Najčešći rizici kojima se izlažemo tokom leta su toplotni udar i sunčanica.

Kako nam je doktorka bečejske Hitne službe, Ankica Vasić objasnila, sunčanica je stanje koje nastaje direktnim dejstvom toplote na površinu glave, koje se vrlo često dešava u letnjem periodu. U takvim slučajevima dolazi do pregrevanja poglavine a temperatura se prenosi i na unutrašnjost lobanjske duplje.

Toplotni udar je stanje u kojem dolazi do pregrevanja celokupnog organizma u zatvorenoj prostoriji gde je visoka temperatura i zbog toga ne postoji mogućnost da telo odaje višak toplote putem znojenja. Javljaju se simptomi kao što su malaksalost i grčevi, povraćanje, vrtoglavica, žeđ, slabost, prestanak znojenja, jaka glavobolja, zujanje u ušima, pulsiranje u grudima, a u najtežim slučajevima dolazi i do gubitka svesti.

Osobe koje najčešće budu izložene sunčanici su deca, dok se toplotni udar uglavnom odražava kod  starijih osoba, hroničnih bolesnika,  kao i kod onih koji su previše obučeni i borave u prostorijama sa visokim temperaturama. Da biste sprečili sunčanicu, treba da izbegavate direktno izlaganje sunčevoj toploti, uz obavezno nošenje šešira ili marama. Toplotni udar se može sprečiti izbegavanjem prostorija koje su pregrejane, kao i nošenjem garderobe prirodnih materijala koja propušta i upija znoj.

Kako vam leto ne bi došlo glave, posebno treba da vodite računa o zaštiti prilikom izlaganja suncu, pa tako osim adekvatne garderobe trebalo bi da se namažete odgovarajućim kremama sa zaštitnim faktorom, ali i da unosite dovoljno tečnosti i minerala.

U bečejskoj hitnoj službi na godšinjem nivou zbrine se između 5 i 10 slučajeva toplotnog udara, dok sa sunčanicom češće dolaze pacijenti mlađe životne dobi naročito u ovom letnjem periodu.

Kako izbeći sunčanicu i toplotni udar?
Ostale vesti iz ove kategorije