Zdravstvo

Klima uređaji: hladite se pametno

Redakcija TV Bečej | 12. jul. 2016. | 16:12 | Zdravstvo

Vreli letnji dani nezamislivi su bez klima uređaja, kako kod kuće tako i na poslu.

Ukoliko je kvalitetan i redovno održavan, klima uređaj zaista predstavlja spas od nepodnošljivih vrućina. Ipak, ovi uređaji često sa sobom nose i određene opasnosti, koje  nastaju uglavnom  zbog nepravilnog održavanja i korišćenja.

Ukoliko temperaturu snizimo toliko da je razlika između unutrašnje i spoljašnje viša od deset stepeni, i ako ne čistimo redovno klima-uređaj, onda od njega možemo da imamo više štete nego koristi.

Iako se izgled i princip funkcionisanja menjao tokom godina, klima uređaji postoje više od 50 godina, dok su cenovno postali prihvatljivi narodu u poslednjih par godina, a samim tim je porasla i njihova popularnost.

Prema rečima doktorke Andree Stojšić, u slučaju putovanja automobilom, pola sata pre zaustavljanja, preporučljivo je isključiti klimu, kako bi se organizam adaptirao na visoku spoljašnju temperaturu.

Ipak, s korišćenjem klima uređaja ne treba preterivati,  posebno u prodavnicama i poslovnim prostorijama, u koje ljudi ulaze direktno sa ulice. Ući u prostoriju koja se rashlađuje na 19°C ili 20°C dok je napolju 40°C, izrazito je opasno za zdravlje.

Klima uređaji su dobri za sve, ako se poštuju osnovni i dobro poznati principi zdrave klimatizacije.

Klima uređaji: hladite se pametno
Ostale vesti iz ove kategorije