Zdravstvo

„Vikend program“: Edukacija i savetovalište za bubrežne bolesnike

Redakcija TV Bečej | 7. avgust. 2016. | 15:30 | Zdravstvo

Udruženje bubrežnih bolesnika opštine Bečej juče je održalo skupštinu na kojoj su prisustvovali i predstavnici Saveza bubrežnih invalida Vojvodine.

Na zasedanju udruženja diskutovalo se o poteškoćama bolesnika na dijalizi, kao i o mogućim rešenjima problema sa kojima se svakodnevno suočavaju pacijenti. Među prioritetnim problemima prepoznati su nedostatak pojedinih pregleda i mesečnih izveštaja neophodnih za praćenje stanja bolesnika, što kasnije dovodi do nastanka raznih bolesti, kazao je predsednik Udruženja bubrežnih bolesnika opštine Bečej, Imre Harci.

Bečejsko udruženje bubrežnih bolesnika planira da u oktobru realizuje projekat pod nazivom „Vikend program“ u sklopu kog će lekari održati edukaciju pacijenata. Predviđen je i savetodavni segment koji bi se odnosio na pravilnu ishranu i režim života bolesnika na dijalizi. Cilj projekta je da se poboljša kvalitet života pacijenata.

Projekat je podržala lokalna samouprava sa 30.000 dinara, kao i „Italiko“, „Knot autofleks“ i „Tot promet“. Svoj doprinos daće i članovi udruženja, koji će u tu svrhu izdvojiti po 250 dinara.

U Srbiji se svake godine na programu hemodijalize nalazi oko 5.000 pacijenata, dok ih je u Vojvodini oko 1.300. Poražavajući je podatak da godišnje umre oko 1.800 bubrežnih bolesnika na dijalizi.

„Vikend program“: Edukacija i savetovalište za bubrežne bolesnike
Ostale vesti iz ove kategorije