Poljoprivreda

Druga studijska poseta bečejskih poljoprivrednika Sloveniji

Redakcija TV Bečej | 25. avgust. 2016. | 14:48 | Poljoprivreda

Delegacija tridesetak poljoprivrednika opštine Bečej boravila je u Sloveniji u sklopu druge studijske posete toj državi. Bečejski poljoprivrednici imali su prilike da se tokom trodnevnog boravka upoznaju sa tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima, kao i sa uslovima rada u Evropskoj uniji.

Delegacija opštine Bečej imala je priliku da obiđe 54. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRAR u Gornjoj Radgoni, koji nosi epitet jedne od najvažnijih poljoprivrednih manifestacija u Evropi. AP Vojvodina na sajmu se predstavila izložbom „Bogatstvo različitosti“, koju je u okviru tradicionalnog obeležavanja „Dana Vojvodine“ otvorio pokrajinski sekretar za turizam i privredu i potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković.

Za poljoprivredne proizvođače opštine Bečej organizovana su stručna predavanja. Direktor Poljoprivredno-šumarskog zavoda Maribor dr Stane Klemenčić našoj delegaciji predočio je pozitivne i negativne strane postojanja Agrarne komore, s obzirom da su u našoj zemlji zastupljena različita mišljenja po tom pitanju.

Poljoprivredni proizvođači obišli su dve farme krava, jednu u Sloveniji, a drugu u Austriji. Najsavremeniju farmu krava u Sloveniji poseduje porodica Vrzelj, koja je ujedno i najveći proizvođač mleka u Pomurskoj regiji.

Delegacija naše opštine posetila je i Centar za osemenjavanje i uzgoj bikova u Murskoj Soboti,  upoznala se sa plasteničkom proizvodnjom paradajza koja se prostire na 6 hektara, obišla savremeni centar za proizvodnju cveća i sa slovenačkim poljoprivrednicima razgovarala na temu korišćenja sredstava EU za razvoj poljoprivrede.

Druga studijska poseta bečejskih poljoprivrednika Sloveniji
Ostale vesti iz ove kategorije