Zdravstvo

Nedostatak mlađih davalaca krvi u Bačkom Gradištu

Redakcija TV Bečej | 1. septembar. 2016. | 15:12 | Zdravstvo

Treća po redu dobrovoljna akcija davanja krvi u Bačkom Gradištu održana je danas u prostorijama Mesne zajednice.

U tom mestu ovakvim akcijama u proseku se odaziva od 50 do 60 ljudi. Za vreme leta broj davalaca je najmanji, a o tome svedoči i podatak da je danas, kao i prethodnog puta, samo 26 osoba dalo krv. Prema rečima lekara, u Bačkom Gradištu problem predstavlja i nedostatak mladih davalaca dragocene tečnosti. Stručnjaci apeluju na mlade se odazovu akcijama koje realizuje Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u saradnji sa Crvenim krstom, jer pored samog čina humanosti, dobrovoljno davanje krvi ima i brojne zdravstvene prednosti.

Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, koja ima minimalno 50 kilograma. Oni koji se odluče na ovaj korak, pre svega treba da na licu mesta ispune formular koji sadrži razna pitanja u vezi sa trenutnim zdravstvenim stanjem. Nakon toga, zdravstveni radnici pregledaju potencijalnog davaoca.

Ako osoba ispunjava sve uslove, pristupa se samom činu davanja krvi. Sam postupak traje desetak minuta i uzima se 450 ml krvi. Po završetku procedure, davaocu se na ruku stavlja povez, koji je poželjno ostaviti sat-dva. Lekari savetuju da osoba koja da krv ne treba da radi preterano težak posao, da se bavi intenzivnim fizičkim aktivnostima i da unosi što više tečnosti.

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana je za 7. septembar u Bečeju.

Nedostatak mlađih davalaca krvi u Bačkom Gradištu
Ostale vesti iz ove kategorije