Poljoprivreda

KWS gradi novu stanicu za razvoj hibrida kukuruza u Vojvodini

Redakcija TV Bečej | 4. septembar. 2016. | 15:56 | Poljoprivreda

Na tradicionalnom Danu polja kompanije KWS poljoprivrednim proizvođačima predstavljen je kompletan portfolio hibrida kukuruza koje poseduje ta kompanija.

Na oglednom polju u industrijskoj zoni u Bečeju, gde je pre skoro dve godine otvoren najsavremeniji Centar za doradu semena i kukuruza, iskazani su potencijali 14 komercijalnih i 4 nove vrste hibrida iz grupe Zrno plus.

Generalni direktor kompanije KWS za Srbiju, dr Pavle Sklenar, najavio je novu investiciju tog nemačkog giganta koja podrazumeva izgradnju nove stanice za oplemenjivanje i razvoj hibrida kukuruza u Staroj Pazovi.

Direktor za prodaju semena šećerne repe i pšenice kompanije KWS Ferenc Šmit izjavio je da je ta kompanija povećala svoj udeo na tržištu kada je reč o semenu šećerne repe.  Naime, skoro svako drugo seme koje je posejano u Srbiji je proizvod KWS-a, zbog čega je prisutnost kompanije na poljima u Srbiji blizu 50 odsto, navodi Šmit.

Poljoprivredni proizvođači iz Bečeja, Branislav Popov i Jožef Balind, mahom su zadovoljni hibridima kukuruza koje proizvodi KWS. Branislav Popov je na 5 hektara posejao sortu Kermes i kako nam je rekao ove godine očekuje prinos od oko 6 tona po jutru.

Kompanija KWS je treća semenska kuća u Evropi. U Centru za doradu semena i kukuruza u Bečeju počele su da rade obe doradne linije i za kukuruz i za semena suncokreta, a od prošle nedelje sa radom je počela i treća smena. Pored stalno zaposlenih angažovano još oko 100 sezonskih radnika, navode u kompaniji KWS.

KWS gradi novu stanicu za razvoj hibrida kukuruza u Vojvodini
Ostale vesti iz ove kategorije