Zdravstvo

Papa test – čuvar zdravlja žena

Redakcija TV Bečej | 15. septembar. 2016. | 14:51 | Zdravstvo

Veliki broj žena koje ne odlaze na redovne ginekološke preglede po dve i više godina uglavnom tvrdi da za to nema dovoljno vremena zbog posla, porodičnih obaveza i dece. Istina je i da određeni broj njih ima strah od saznavanja da nešto nije u redu sa njihovim zdravljem.

Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg dolazi do zakasnele dijagnostike i ugrožavanja zdravlja žena u Srbiji, jer statistika pokazuje da tek svaka peta žena u našoj zemlji ide na redovne ginekološke preglede.

PAPA test je skrining  test, odnosno deo ginekološkog pregleda čiji je cilj što ranije otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice. Tokom pregleda uzima se materijal za citološki pregled sa prednje i zadnje usne grlića materice i iz kanala grlića materice.

Preko 99 % karcinoma grlića maternice povezano je s infekcijom humanim papiloma virusima (HPV) iz grupe visokog rizika. U najvećem broju slučajeva, abnormalan Papa test ukazuje na dijagnozu minornih promena grlića. Nekolicina može da ukaže na premaligne promene, upalne procese, ali ih je većina minimalnog kliničkog značaja. Sve promene moraju da budu praćene, dijagnostifikovane i tretirane.

Testiranje bi trebalo obaviti jednom godišnje i ono se obavezno preporučuje seksualno aktivnim ženama, starijim od 18 godina. Najbolje vreme za uzimanje uzorka za citološki pregled je sredina menstrualnog ciklusa od 10 do 20 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije.

Nalaz može biti 1. uredan; 2. pokazivati zapaljenske i eventualno uzroke zapaljenja, ali bez promena u epitelnim ćelijama; 3. biti abnormalan jer su nađene izmenjene ćelije.

Prema rečima ginekološkinje Doma zdravlja Bečej, doktorke Jasmine Erdeljan Nikolić lečenje i pomenute hirurške intervencije neće imati nikakav štetan uticaj na zdravlje žena, na intimni život ili kasnije na trudnoću.

Kao i u većini slučajeva raka, simptomi raka grlića materice odsustvuju dok bolest ne napreduje do tzv. invazivnog raka grlića materice. Znaci i simptomi naprednog stadijuma raka grlićа materice uglavnom obuhvataju vaginalno krvarenje van menstrualnog ciklusa. Kako nam je dr Erdeljan Nikolić  rekla, prevencija podrazumeva odgovorni odnos prema sopstvenom zdravlju, odgovorno ponašanje u seksualnim odnosima i redovnu kontrolu.

Oko 1.400 žena godišnje u Srbiji oboli od raka grlića materice, a više od 500 žena svake godine umre od te bolesti. Do sada se u ranom otkrivanju raka grlića maternice koristio samo Papa test kojim se otkrivaju abnormalne promene na ćelijama. Ova dijagnostička metoda, koju je 1953 osmislio američki patolog grčkog porekla Jorgos Papanikolau, je značajno smanjio smrtnost žena od raka grlića maternice.

Papa test – čuvar zdravlja žena
Ostale vesti iz ove kategorije