Zdravstvo

Samoubistvo - Prepoznaj simptome i spreči problem

Redakcija TV Bečej | 20. septembar. 2016. | 15:43 | Zdravstvo

U poslednje vreme sve su češći slučajevi samoubistva, ne samo u svetu, već i u našoj okolini. Suicidne namere propraćene su određenim simptomima, koji ako se primete na vreme, mogu sprečiti tragičan događaj.

Prema statistikama, samoubistvo je češće je kod muškaraca, a u poslednje vreme povećani broj mladih, čak i dece, oduzimaju sebi život. Razlozi samoubistva kod odraslih osoba su bolest, beda, kada osoba zna da njeno zdravstveno stanje neće poboljšavati, ili osećaj odbačenosti, nepotrebnosti, kao i uzroci raznorazne socijalne prirode, poput neslaganja sa roditeljima, partnerom, decom i prolazak kroz traume.

Kod dece najčešći razlozi suicida su doživljaj da ih okruženje odbacuje, neuspešnosti u školi, posebno ako je to povezano sa pojačavanjem stida od strane vršnjaka, učenika, ili kada imitiraju junake iz filmova ili video igrica. Desilo se da su neka deca skakala kroz prozor, zato što su mislila, da mogu da lete.

Znaci, kao što su samopovređivanje, grickanje noktiju i neki tikovi vrlo često su prethodnica pokušajima suicida. Prema rečima psihološkinje, Anice Dudvarski, pomenute „loše“ navike su pokazatelji neispunjavanja agresije, koje se manifestuju kroz autoagresiju, mogu da budu i znaci upozorenja.

Svaki pokušaj samoubistva je stanje koje zahteva bolničko lečenje i adekvatni medikamentozni i psihoterapeutski pristup. Ukoliko je osoba u prošlosti pokušala da se ubije jednom ili više puta, rizik od ponovnog pokušaja, a i od izvršenja samoubistva raste.

Opština Bečej po stopi samoubistava nalazi se među prvih 20 opština u Srbiji, podatak je republičkog Zavoda za statistiku iz 2014. godine.

Konkretno, u 2014. godini zabeleženo je 12 suicida u našoj opštini. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou oko 1 milion osoba oduzme sebi život. Pokušaji suicida su 20 puta češći od izvršenih samoubistva.

Samoubistvo - Prepoznaj simptome i spreči problem
Ostale vesti iz ove kategorije