Zdravstvo

Kontraceptivne pilule povoljno utiču na zdravlje žena

Redakcija TV Bečej | 22. septembar. 2016. | 15:07 | Zdravstvo

Kontracepcija je uvek aktuelna tema, koja često stvara dileme. Da li su kontraceptivne pilule zdrave ili štetne, da li pružaju 100% zaštitu od neželjene trudnoće i da li njihovo korišćenje ima posledice po zdravlje i kasnije po trudnoću? To su najčešća pitanja, na koja žene moraju dobiti tačan odgovor kako bi izabrale najpogodniju metodu kontracepcije.

Činjenica je da te pilule imaju brojne prednosti, ali takva vrsta zaštite nije pogodna za svaku ženu.

Prema rečima ginekološkinje Doma zdravlja Bečej, doktorke Jasmine Erdeljan Nikolić, ukoliko osoba nema kontraindikacije za korišćenje kontraceptivnih tableta, poželjno je da ih koristi, jer na taj način rešava više problema. Na primer, žena tačno zna kad će dobiti menstruaciju, zna koliko će trajati, krvarenja nisu obilna, menstruacije su bezbolne, a neke pilule dobro utiču i na kožu.

Kako nam je dr Erdeljan Nikolić rekla, danas na internetu, televiziji i u novinama žene dobijaju razne informacije, koje vrlo često nisu potpune, a neke su čak i pogrešne. Zbog toga je bitno edukovati žensku populaciju i držati predavanja u školama, kako bi devojke što ranije saznale sve o ovoj metodi zaštite.

Razlog zbog kojeg se pacijentkinje plaše da koriste kontraceptivne pilule, je moguća pojava gojaznosti. Istina je da su ranije verzije pilula bile sačinjene od mnogo više hormona, što se kod mnogih žena odrazilo kroz prekomernu težinu, ali današnje moderne pilule sadrže znatno manji procenat hormona, zbog čega se isključuje mogućnost takvih posledica.

Ako ste se odlučili za ovu vrstu kontracepcije, konsultujte sa svojim ginekologom, koji će prvo prekontrolisati vaše zdravstveno stanje. Ako nemate zdravstvenih tegoba i dozvoljena vam je upotreba kontraceptivnih pilula, ginekolog će vam odrediti najpogodniju hormonsku terapiju spram vaših potreba.

Kontraceptivne pilule povoljno utiču na zdravlje žena
Ostale vesti iz ove kategorije