Poljoprivreda

Rekordan prinos: Porodica Sabo obeležila početak berbe grožđa i kukuruza

Redakcija TV Bečej | 29. septembar. 2016. | 15:38 | Poljoprivreda

Porodica Sabo iz Bačkog Petrovog Sela se već više od dve decenije bavi poljoprivredom, a kako je vreme odmicalo proširivali su delatnost i kapacitete svog gazdinstva.

Nedavno su obeležili početak berbe grožđa i kukuruza, čiji su prinosi ove godine rekordni, rekao nam je domaćin Tibor Sabo. Do zemlje koju obrađuju, stižu uz pomoć skele, kao i nekolicina poljoprivrednika iz Bačkog Petrovog Sela.

Nekada je ovo mesto obilovalo vinogradima, priseća se Tibor. Međutim, zbog nedovoljne isplativosti jedino se porodica Sabo bavi gajenjem grožđa i oni su među poslednjima u selu koji gaje veće količine ove kulture. Na parceli od 1 hektara nalazi se nekoliko sorti grožđa uključujući i stare vrste koje su nekada bile veoma cenjene.

Nakon berbe deo prinosa će otići za rakiju, a deo će se prodati na pijaci, kaže Tibor i dodaje da je ova godina bila izuzetno plodonosna.

Domaćin porodičnog gazdinstva kaže da je vinograd opstao zahvaljujući njegovoj supruzi Katici koja gaji neizmernu ljubav prema ovoj voćki.

Katičina želja je da jednoga dana otpočne proizvodnju vina i proširi delatnost svog gazdinstva, ponajviše za svoju dušu. Za vreme zime planiraju da se edukuju i naprave plan kako da od postojećih objekata sagrade vinski podrum.

Porodica Sabo se bavi i ratarstvom i stočarstvom. Od povrtarskih kultura najviše gaje luk i krompir, koje uglavnom prodaju na pijaci, jer prema rečima Tibora veoma je teško ući u sistem velikih trgovinskih lanaca, koji su većim delom i uzročnici pada prodaje na pijacama.

Gazdinstvo ove porodice u Bačkom Petrovom Selu podupreto je i starijim članovima porodice. Naime majka Tiborove žene, Katica Gedelei svakodnevno pomaže oko stoke. Na imanju se nalaze svinje, ovce, brojna živina, kao domaći zečevi, koje Katica svakodnevno obilazi.

Porodični posao, nada se Tibor Sabo, naslediće sin, koji već uveliko pomaže u obavljanju poljoprivrednih radova.

Rekordan prinos: Porodica Sabo obeležila početak berbe grožđa i kukuruza
Ostale vesti iz ove kategorije