Zdravstvo

Protezom do zdravih i lepih zuba

Redakcija TV Bečej | 12. oktobar. 2016. | 16:05 | Zdravstvo

Više od trećine dece danas treba da nosi protezu zbog nepravilnog rasta stalnih zuba ili razmaka među njima. To nije samo estetski problem, jer je pravilan raspored zuba bitan i za žvakanje i varenje, i treba ga rešavati čim se uoči.

Uzroci nepravilnosti zuba su različiti. Mogu biti nasledne prirode, ali i posledica loših navika poput sisanja prsta.

Postoje dve vrste proteza, mobilna i fiksna. Mobilna proteza je izrađena od akrilata i metalnih žica i više se primenjuju kod mlađe dece. Detetu se prvo uzima utisak, na osnovu čega se pravi proteza. Fiksna proteza  se sastoji iz bravica i luka i više se preporučuje za stariji uzrast. Fiksne proteze koštaju više od mobilnih, ali se sa njima postižu bolji rezultati za kratko vreme. Bitno je da roditelji pripreme mališane na mogućnost da će nošenje proteze u početku biti bolno, jer dolazi do pomeranja zuba iz korena, kao i da ih nauče da ih pravilno održavaju.

Roditelji se često plaše da će proteza detetu oštetiti zubnu gleđ i zbog toga  ne žele da je mališan nosi. Međutim, današnje moderne proteze su izrađene tako da ne prouzrokuju štetu, a zahvaljujući njima, dete će  kasnije imati pravile, zdrave zube.

Mobilna proteza se nosi oko godinu dana, a fiksna dve godine. Da bi efekat terapije  ostao i nakon završetka tretmana, proteze se nose još nekoliko meseci, ali samo noću, kako bi se kost ponovo izgradila oko svih zuba i učvrstila ih.

Protezom do zdravih i lepih zuba
Ostale vesti iz ove kategorije