Zdravstvo

Narkomanija: Od radoznalosti do zavisnosti

Redakcija TV Bečej | 17. oktobar. 2016. | 14:15 | Zdravstvo

Narkomanija je teška bolest zavisnosti kojoj su najpodložniji adolescenti, koji imaju potrebu da pripadaju određenima grupacijama vršnjaka.

Da bi bili prihvaćeni i da bi imali doživljaj pripadnosti toj grupi oni često imaju tendenciju da se jednako oblače, vrlo im je važno šta je u modi, jer po tome žele da pokažu da pripadaju toj grupi. Isprobavanje droge takođe može da bude jedan od načina da osoba bude prihvaćena u društvu.

Kod nas najprisutnije droge su marihuana i razne tablete, koje se često mešaju sa alkoholom. Simptomi da je neko pod dejstvom narkotika su crvene oči, upaljena sluzokoža, neuobičajeno ponašanje i promena u manifestaciji fizičke aktivnosti. Konzumenti često ispoljavaju emocije na drugačiji način, ili su agresivniji ili su više raspoloženi nego inače.

Vrlo su česti recidivi kod narkomana, kao i kod alkoholičara. Prema rečima psihološkinje Anice Dudvarski za lečenje treba jaka volja i značajna podrška okruženja, posebno porodice. Lečenje se sastoji od uključivanja porodice u individualnu terapiju zavisnika i od porodične terapije. Bitno je da postoji odlučnost, značajna podrška roditelja i kako bi osoba dobila jasnu poruku da nije sama u svom problemu.

Narkomanija ima velike posledice po zdravlje. Droge su veoma štetne za organizam, najpre na najslabiju tačku našeg organizma, deluju na mozak, snižavaju intelektualni kapacitet, a utiču i na emotivni život i na socijalno funkcionisanje osobe. Kako nam je Anica Dudvarski rekla, činjenica je da narkomani ne prezaju od toga da kradu. Zavisniku porodični, prijateljski odnosi postaju nebitni.

Zvanična statistika navodi da u Srbiji ima od 60.000 do 80.000 zavisnika narkotika, ali tu se ne ubrajaju takozvani „spavači“, povremeni uživaoci droga.

Narkomanija: Od radoznalosti do zavisnosti

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije