Zdravstvo

Narkomanija: Od radoznalosti do zavisnosti

Redakcija TV Bečej | 17. oktobar. 2016. | 14:15 | Zdravstvo

Narkomanija je teška bolest zavisnosti kojoj su najpodložniji adolescenti, koji imaju potrebu da pripadaju određenima grupacijama vršnjaka.

Da bi bili prihvaćeni i da bi imali doživljaj pripadnosti toj grupi oni često imaju tendenciju da se jednako oblače, vrlo im je važno šta je u modi, jer po tome žele da pokažu da pripadaju toj grupi. Isprobavanje droge takođe može da bude jedan od načina da osoba bude prihvaćena u društvu.

Kod nas najprisutnije droge su marihuana i razne tablete, koje se često mešaju sa alkoholom. Simptomi da je neko pod dejstvom narkotika su crvene oči, upaljena sluzokoža, neuobičajeno ponašanje i promena u manifestaciji fizičke aktivnosti. Konzumenti često ispoljavaju emocije na drugačiji način, ili su agresivniji ili su više raspoloženi nego inače.

Vrlo su česti recidivi kod narkomana, kao i kod alkoholičara. Prema rečima psihološkinje Anice Dudvarski za lečenje treba jaka volja i značajna podrška okruženja, posebno porodice. Lečenje se sastoji od uključivanja porodice u individualnu terapiju zavisnika i od porodične terapije. Bitno je da postoji odlučnost, značajna podrška roditelja i kako bi osoba dobila jasnu poruku da nije sama u svom problemu.

Narkomanija ima velike posledice po zdravlje. Droge su veoma štetne za organizam, najpre na najslabiju tačku našeg organizma, deluju na mozak, snižavaju intelektualni kapacitet, a utiču i na emotivni život i na socijalno funkcionisanje osobe. Kako nam je Anica Dudvarski rekla, činjenica je da narkomani ne prezaju od toga da kradu. Zavisniku porodični, prijateljski odnosi postaju nebitni.

Zvanična statistika navodi da u Srbiji ima od 60.000 do 80.000 zavisnika narkotika, ali tu se ne ubrajaju takozvani „spavači“, povremeni uživaoci droga.

Narkomanija: Od radoznalosti do zavisnosti
Ostale vesti iz ove kategorije