Zdravstvo

Umnjak: Mali zub, velike muke

Redakcija TV Bečej | 18. oktobar. 2016. | 17:28 | Zdravstvo

Osmi i poslednji zub koji raste u vilici, poznatiji kao umnjak, obično niče u trećoj deceniji života.

Predstavlja ostatak evolucije, kada je ljudima bio potreban za mlevenje i drobljenje tvrde hrane. Danas zbog načina i vrste konzumiranja hrane umnjaci su izgubili svoju svrhu. Pošto mogu da izazovu mnoge probleme, često se vade. S obzirom na lokaciju umnjaka, teže ih je održavati i prati. U nekim slučajevima guraju susedne zube koji se zbog toga vrlo često krive.

Umnjak može i ne mora postojati, ako postoji, može i ne mora niknuti, može niknuti do kraja i ne mora, to pravilno ili nepravilno. Bol, koja se javlja tokom nicanja, teže se podnosi i vrlo često pripisuje drugom zubu. Pacijenti često zahtevaju terapiju antibiotikom koja u slučaju normalnog nicanja nije potrebna. Nekima je dovoljna terapija sredstvom protiv bolova. U neretkim slučajevima se javljaju oteklina, crvenilo područja, nemogućnost otvaranja usta, a u težim slučajevima povišena telesna temperatura i otok limfnih čvorova. Mogu se pojaviti i migrenozna glavobolja, bol u uhu, čak i nemogućnost pomicanja vrata. Zahvati kojima se ovakve situacije rešavaju variraju od jednostavnog ispiranja antiseptikom, pa sve do operativnih zahvata.

Umnjake je najbolje izvaditi u dvadesetim godinama, dok se koren zuba i vilica još nisu u potpunosti razvili. U tridesetim godinama vilica će otvrdnuti i oporavak će duže trajati.

Postoperativni oporavak nakon vađenja umnjaka je individualan i varira od jednog dana do više nedelja. Nakon operacije najbitnije je da pacijenti što više hlade mesto gde je bio zub. Preporučuje se i konzumacija hladne hrane i pića u naredna dva dana. Hrana mora da bude meka, kašasta, jer je veoma važno da se rane mehanički ne povrede, da bi proces zarastanja, tekao nesmetano bez krvarenja. Po potrebi se propisuju lekovi protiv bolova i antibiotici, a konci koji su ušivani se uklanjaju nakon sedam dana.

U nekim slučajevima stomatolozi preporučuju i vađenje drugih zuba, kako bi pacijent imala pravilnu vilicu, lep osmeh i zdrave zube.

Umnjak: Mali zub, velike muke
Ostale vesti iz ove kategorije