Zdravstvo

Bubrežni bolesnici ne odustaju od dijaliznog centra

Redakcija TV Bečej | 25. oktobar. 2016. | 14:56 | Zdravstvo

Članovi Udruženja bubrežnih bolesnika opštine Bečej ne odustaju od svog zahteva da se u Bečeju oformi dijalizni centar.

Po ugledu na odeljenje za hemodijalizu koje je pre 3 godine otvoreno u Bačkoj Topoli, ovdašnji pacijenti žele da se umesto svakodnevnog  odlaska u Vrbas i Novi Sad u Bečeju otvori centar koji bi pružao usluge dijalize.

Budući da je reč o više milionskom iznosu, Dom zdravlja Bečej nema sredstava za realizaciju ovog projekta niti je zdravstvenim sistemom predviđeno otvaranje odeljenja za dijalizu u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, rekla je direktorka Kosana Nešić. U Bačkoj Topoli sredstva je obezbedila nevladina organizacija zajedno sa lokalnom samoupravom i pokrajinom putem konkursa koje je raspisalo resorno ministarstvo, napominje Tošić.

U Domu zdravlja Bečej podsećaju da je i dalje u toku proces racionalizacije broja zaposlenih, što dodatno otežava otvaranje odeljenja za hemodijalizu u okviru kog bi trebalo da radi obučeno osoblje. Iz Saveza bubrežnih invalida Vojvodine poručuju da je neophodna podrška investitora, konkretno potrebno je sklopiti neku vrstu dogovora sa kompanijama koje poseduju opremu za dijalizne centre.

Tošić je naglasio da je otvaranje dijaliznog centra još uvek „na dugačkom štapu“, ali da lokalna samouprava ima sluha i volje da pomogne bubrežnim bolesnicima kako bi im se olakšala svakodnevna terapija. U opštini Bečej 25 osoba koristi usluge Doma zdravlja Bečej, koji pacijente svakodnevno prevozi do Vrbasa ili Novog Sada na dijalizu.

Bubrežni bolesnici ne odustaju od dijaliznog centra
Ostale vesti iz ove kategorije