Poljoprivreda

Pčelarstvo u opštini Bečej staro 125 godina

Redakcija TV Bečej | 6. novembar. 2016. | 15:55 | Poljoprivreda

Udruženje pčelara „Tisa“ opštine Bečej u subotu 5. novembra obeležilo je 125 godina postojanja.

Na svečanom programu povodom jubileja osim rukovodstva, nekadašnjih i sadašnjih članova bečejskog udruženja prisustvovali su i predstavnici pokrajinske Vlade, Saveza pčelarskih organizacija Srbije, pokrajinskog fonda, Opštinskog veća, Udruženja pčelara iz Mađarske i Republike Srpske, kao i kolege pčelari iz okolnih mesta.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević je čestitao bečejskim pčelarima na velikom jubileju, a zatim ih je upoznao sa konkursima koje je sekretarijat raspisao u cilju podrške razvoja pčelarstva.

Pored toga, pčelari imaju šansu da apliciraju za značajna finansijska sredstva i kod Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Reč je o kreditnim sredstvima namenjenim za kupovinu pčelarske opreme.

Udruženje pčelara „Tisa“ danas broji više od 90 članova, a ono što posebno raduje i predsednika bečejskog udruženja jeste se da iz dana u dan povećava interesovanje ljudi za bavljenje pčelarstvom.

Nakon svečanih govora usledilo je stručno predavanje predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, dr Rodoljuba Živadinovića, koji je prisutnima govorio o problemima u vezi sa poremećajima na tržištu, nekorektnim ponašanjem pakera meda, kao i o falsifikatima, koji predstavljaju „kamen spoticanja“ za pčelare.

Udruženje „Tisa“ oduvek je negovalo dobre odnose sa ostalim društvima i udruženjima kako u Srbiji, tako i van njenih granica. Predstavnici pčelarskih organizacija iz Mađarske se nadaju da će i dalje nastaviti odličnu saradnju između bečejskih i tamošnjih pčelara.

Veliki jubilej kao i broj prisutnih na svečanom obeležavanju govori o značajnoj tradiciji bavljenja pčelarstvom u opštini Bečej i o trudu bečejskih pčelara, koji već 125 godina razvijaju ovu poljoprivrednu delatnost u srcu Vojvodine.

Pčelarstvo u opštini Bečej staro 125 godina
Ostale vesti iz ove kategorije