Zdravstvo

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležen u Bečeju

Redakcija TV Bečej | 17. novembar. 2016. | 14:34 | Zdravstvo

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej juče je u gradskoj kući povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa organizovalo seriju predavanja na temu prevencije, lečenja tog oboljenja i zdravih stilova života.

Dijabetičari se najčešće putem savetovališta i udruženja informišu o ishrani, kontrolama i potencijalnim komplikacijama koje ova bolest nosi sa sobom. Na jednom od jučerašnjih predavanja koje je održala primarijus profesorka doktorka Zlata Adamov bilo je reči o sprečavanju negativnih efekata suplementacijom, vežbama disanja i primenom elementarnih stvari koje svako od nas može sebi da priušti. Nažalost, broj obolelih od dijabetesa i drugih psihosomatskih oboljenja je u porastu, ne samo kod nas, već u celom svetu.

Pre početka edukacija, posetioci su tradicionalno imali mogućnost da provere nivo šećera u krvi. Doktorka Jasmina Vujanov održala je predavanje „Pogled na dijabetes“, a oftamološkinja Milena Gvero „Dijabetes i oko“. Prisutni, njih šezdesetak, su imali priliku da se još jednom podsete zbog čega je važno poštovati principe zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti u upotrebe lekova.

S obzirom da se bliži kraj godine, bečejsko Društvo za borbu protiv dijabetesa priprema planove za narednu godinu.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležen u Bečeju
Ostale vesti iz ove kategorije