Zdravstvo

Povećan broj obolelih od gripa u Domu zdravlja Bečej

Redakcija TV Bečej | 17. januar. 2017. | 13:31 | Zdravstvo

U prvoj nedelji januara oboljenja slična gripu registrovana su kod 26.275 ljudi u Srbiji, što je više nego u istom periodu prošle godine, a registrovan je i visok intenzitet virusa gripa, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Povećan broj obolelih zabeležen je i u Domu zdravlja Bečej.

Grip je virusno oboljenje koje se prenosi kapljičnim putem, pa je samim tim broj obolelih velik. Od gripa oboleva celokupna populacija, od male dece do starijih osoba. Lekari savetuju izbegavanje boravka u kolektivu gde su uočljivi simptomi gripa, provetravanje prostorija, a prevencija oboljenja moguća je i vakcinacijom. 

Komplikacije u vidu upale pluća i oboljevanje srčanog mišića najčešće se mogu desiti hroničnim, srčanim, plućnim bolesnicima, dijabetičarima, kod male dece, kao i kod starijih osoba.

Od početka sezone gripa u Vojvodini je prijavljeno pet smrtnih slučajeva, koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od gripa, navedeno je na sajtu Batuta. Svi umrli su bili hronični bolesnici  i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa, dok je kod jednog umrlog vakcinalni status nepoznat, saopštio je Batut. Dom zdravlja Bečej krajem prošle godine pribavio je 800 doza vakcina protiv gripa, koje su raspoređene po ambulantama.

Povećan broj obolelih od gripa u Domu zdravlja Bečej
Ostale vesti iz ove kategorije