Poljoprivreda

Organski proizvodi imaju bolju „prođu“ u velikim gradovima

Redakcija TV Bečej | 2. mart. 2017. | 14:09 | Poljoprivreda

Stanimirka Stojanović iz Radičevića organskom poljoprivrednom proizvodnjom počela je da se bavi pre tri godine, nakon što je ostala bez posla u PIK Bečeju gde je radila skoro tri i po decenije.

Oko 3,5 hektara zemlje nasledila je od roditelja, koji su se, kaže poljoprivredom bavili po istim principima organske, zbog čega je zemlja ostala kvalitetna i nezagađena. Stanimirka danas na 30 ari gaji povrće, voće, živinu i svinje.

Organski proizvodi najtraženiji su u velikim gradovima, gde je svest ljudi o značaju i kvalitetu takvih proizvoda veća nego u manjim sredinama. Radičevka svoju robu plasira u Novom Sadu, deo od kuće, a dešava se da deo proizvoda ne uspe da proda, pa ih rado poklanja dragim osobama. Ipak, naša sagovornica smatra da država, nažalost, ne poklanja dovoljno pažnje organskim proizvođačima, što koči razvoj ove oblasti.

Profesorka doktorka Branka Lazić, profesorka emerita Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, takođe smatra da bi država trebalo više da stimuliše organsku proizvodnju, koja je jedan od preduslova zelene ekonomije.

Organska proizvodnja mora uneti neke novine kako bi se povećala produktivnost, smatra profesorka Lazić i ističe da uz obezbeđeno tržište i gajenje intenzivnih vrsta ekonomski i ekološki profit sasvim dovoljan da proizvodnja bude održiva. Osim toga, multifunkcionalna organska proizvodnja, može doprineti razvoju turizma u manjim sredinama, kaže naša sagovornica.

Organski proizvodi imaju bolju „prođu“ u velikim gradovima
Ostale vesti iz ove kategorije