Privreda

200.000 evra za zapošljavanje Roma u Bečeju

Zorana Bogdanović | 25. decembar. 2017. | 16:39 | Privreda

Dvadeset osoba romske nacionalnosti početkom 2018. godinu dana biće zaposleno na poslovima primarne selekcije otpada u opštini Bečej. Reč je o projektu “Inicijativa za inkluziju” koji finansira Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) u iznosu od 200.000 evra.

Učešće opštine Bečej je 6 miliona dinara, od kojih će dva miliona biti vraćeno lokalnoj samoupravi po završetku projekta. Preduzeće za sakupljanje i odnošenje otpada „Potisje-Bečej“ učestvuje sa oko 6 miliona dinara, koje će na gradskoj deponiji uložiti u natkrivanje platoa za sekundarnu separaciju, elektropriključak i za kupovinu kontejnera za razvrstavanje sirovina.

Biće nabavljen i kamion za sekundarne sirovine. Sva oprema koja bude kupljena ostaće u vlasništvu Opštine, dok će korisnik biti „Potisje-Bečej“. Za svaku radno angažovanu osobu tokom godinu dana projekta mesečno će se izdvajati bruto plata od 250 evra.

Karika između Roma i lokalne samouprave je Humanitarno udruženje „Đina“ koja će biti zadužena da podstakne romsku zajednicu da se uključi u projekat. Svi kandidati će morati da prođu obuku i  dobiju interni sertifikat. Radno angažovane osobe ujedno će biti motivisane i da se uključe u program funkcionalnog obrazovanja u OŠ „Sever Đurkić“.

U lokalnoj samoupravi kažu da ne postoji tačna evidencija o broju osoba romske nacionalnosti u opštini Bečej.

Projekat realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u saradnji sa GIZ-om. Osim Bečeja, programi zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih društvenih grupa na lokalu sprovode se u još pet gradova i opština Srbije.

200.000 evra za zapošljavanje Roma u Bečeju

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije