Poljoprivreda

Na farmi Balaša u Čantaviru godišnje se proizvede oko 1,5 miliona litara mleka

Redakcija TV Bečej | 22. oktobar. 2015. | 14:34 | Poljoprivreda

Kompanija Imlek je juče za predstavnike medija organizovala posetu porodičnoj farmi porodice Balaša u Čantaviru,  kako bi se upoznali sa procesom dobijanja, obrade i čuvanja svežeg mleka, od koga, između ostalog, nastaje Zdravo! mleko, poznati brend subotičke Mlekare, koja posluje u okviru Imleka.

U mleku sa vojvođanskih salaša, zahvaljujući, između ostalog, konstantnim ulaganjima u unapređenje uslova na farmama, ali i netaknutoj prirodi i čistim pašnjacima, sačuvani su svi prirodni i hranljivi sastojci, i to je jedan od razloga zbog čega je mleko iz najstarije i najpoznatije mlekare u Vojvodini već decenijama prvi izbor brojnih porodica širom naše zemlje.

Porodična farma Balaša iz Čantavira, koja ima 430 grla, od čega 170 krava rase holštajn, najmlečnije rase u svetu, više od pet decenija sarađuje sa Mlekarom Subotica. Godišnje se na ovoj farmi proizvede oko 1,5 miliona litara mleka.

U posao na porodičnoj farmi, uključeni su svi članovi porodice Balaša. Jedan sin je završio Poljoprivredni fakultet, smer ratarstvo, s obzirom na to da se porodica bavi i ovom granom poljoprivrede i gaji stočno krmivo, koje uz premikse korisit za balansiranu ishranu životinja. Drugi sin je veterinar,  on brine o njihovom zdravlju, starija ćerka je farmaceut dok mlađa studira biologiju. Ceo proces proizvodnje mleka na farmi je automatizovan, u skladu sa najsavremenijim tehničkim i tehnološkim dostignućima. Glava porodice, Mikloš Balaša, poslednjih pet godina radi i na uspostavljanju sistema pretvaranja stajnjaka u električnu energiju, što je standard u Evropskoj uniji, međutim, kod nas samo tri farme imaju takve pogone, jer u Srbiji ova oblast još uvek nije adekvatno zakonski regulisana.

Na farmi Balaša u Čantaviru godišnje se proizvede oko 1,5 miliona litara mleka
Ostale vesti iz ove kategorije