Zdravstvo

Pametno koristite sunčeve zrake

Zorana Bogdanović | 24. jul. 2018. | 15:58 | Zdravstvo

Iako ovog leta nema mnogo sunčanih i toplih dana, ipak trebamo biti obazrivi i umereni prilikom izlaganja sunčevim zracima u onim danima kada su vremenske prilike pogodne za sunčanje i kupanje.

U periodu od 10 do 17 časova, kada su sunčevi zraci najjači, trebalo bi izbegavati boravak na otvorenom. Kako biste zaštitili kožu od štetnih uticaja UV zraka trebalo bi da nosite odeću koja pokriva veći deo kože, ali dozvoljava da se osećate lagodno, savetuju stručnjaci.

Pod promenama se podrazumevaju uvećanje mladeža, nepravilni rubovi, krvarenje, svrab i pojava crvenila oko mladeža. Zato je važno koristiti odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom. Na lice bi trebalo naneti one sa veoma visokim faktorom, a slučaju da boravite u vodi, izaberite vodootporne kreme.

Zaštitnu kremu ne treba naneti u veoma tankom sloju, jer se tako njena zaštita smanjuje za čak 50%, ocenjuju stručnjaci.

Ukoliko se ne pridržavamo saveta lekara, na koži mogu nastati mnoga druga oštećenja, a ujedno se podstiče ubrzano starenje. Usled preteranog izlaganja suncu moguće su pojave opekotina, koje su bolne i same po sebi opasne, osim toga mogu se javiti fleke, ljuštenja kože, crvenila, alergije i isušivanje kože.

U slučaju neadekvatne zaštite od sunca, može se javiti sunčanica, naročito kod osoba koje su tokom celog dana izložene jakim sunčevim zracima. Simptomi koji prate ovo stanje su glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje.

Mit je da se tokom oblačnih dana možete duže sunčati, jer vam i u tom slučaju preti opasnost od UV zraka i lako vam se može dogoditi da upravo tada izgorite. I kada boravite u hladu nemojte zaboraviti da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom, jer se ultraljubičasti zraci odbijaju o različite površine.

Pametno koristite sunčeve zrake
Ostale vesti iz ove kategorije