Poljoprivreda

Manji prinos, ali burad puna slatkog prirodnog meda

Zorana Bogdanović | 24. jul. 2018. | 16:02 | Poljoprivreda

Porodica Mučalov iz Radičevića pčelarstvom se bavi 18 godina. Pre jedne decenije, kada su stekli dovoljan broj košnica, odlučili su da im to bude porodični posao i nisu se pokajali, priča Mile Mučalov, koji je inače već osam godina predsednik Udruženja pčelara „Tisa“ iz Bečeja.

Mile Mučalov danas raspolaže sa 150 košnica. Selidbom na različite pašnjake njegove pčele proizvode od 4 do 6 vrsta medova, u zavisnosti od godine. U ponudi su,  između ostalog, livadski, šumski, bagremov, suncokretov med, med od uljane repice. Ipak ove godine će, kaže Mile, zbog čestih kiša i nepogodnih vremenskih uslova, prinos biti manji za oko 20 do 30 odsto nego lane. Problem su, dodaje on, i falsifikati na tržištu kojih ima mnogo, a koji zbog nižih cena ugrožavaju pčelare koji proizvode čist i prirodan med.

U sezoni, pčelari ne znaju za radno vreme. Zato svaka pomoć dobro dođe. Pored starijih ukućana, petogodišnja Gordana Mučalov pomaže ocu u završnim fazama proizvodnje. Med porodice Mučalov omiljen je, kako među domaćinstvima u Bečeju, tako i među mnogim porodicama u Srbiji, koje su za med iz Radičevića saznale zahvaljujući sajmovima širom naše zemlje.

Da je pčelarstvo sve popularnije među mladima govori podatak da se iz godine u godinu povećava interesovanje za školu namenjenu pčelarima početnicima, kaže Mučalov i doda je da na sastancima udruženja ima sve manje „sedih“ glava što je dokaz da mladi pronalaze i prepoznaju draž ovog posla.

Manji prinos, ali burad puna slatkog prirodnog meda
Ostale vesti iz ove kategorije