Kultura

Bečejka se dve decenije iz hobija druži sa kičicom i bojama

Zorana Bogdanović | 9. novembar. 2018. | 11:49 | Kultura

Piroška Tot Kaša penzionerka iz Bečeja dve decenije slika iz hobija i ljubavi prema ovoj umetnosti. Iza sebe ima više stotina umetnina najrazličitijih motiva i tehnika. Deo svog stvaralaštva predstavila je sinoć u Galeriji „Krug“ na izložbi pod nazivom „Moj pogled“, koja je upriličena povodom obeležavanja njenog slikarskog jubileja.

Iako za sebe kaže da je amater, njena dela ipak govore drugačije. Osnovno znanje je počela da stiče u ateljeu Tibora Šipoša, a potom i kod akademskog slikara Viktora Škrabanja. Nadgradnju talenta nastavila je uz pomoć interneta, koji joj je poslužio da ovu umetnost sagleda iz više uglova.

Za dvadeset godina isprobala je suvi pastel, tuš, akvarel i akril, ali se posle određenog vremena vraćala uljanim bojama. Poslednjih godina služi se kombinovanom tehnikom koja uključuje razne prirodne materijale i tako stvara slike nalik kolažu. Ovaj metod, kaže naša umetnica, omogućava joj da se likovno izrazi na najautentičniji način.

Postavka u Galeriji „Krug“ sastoji se od 49 dela koja ilustruju stvaralački proces i napredak bečejske umetnice. Da njen rad podržavaju mnogi sugrađani najbolje govore ovi snimci, ali i utisci pojedinaca.

Do 2010. godine imala je šest samostalnih izložbi u Bečeju, Zrenjaninu i Senti, a pored toga učestvovala je i na mnogobrojnim izložbama u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i susednoj Mađarskoj. Likovna sekcija „Duga“ pri Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor“ sa radom je počela 2002. godine, a Tot Kaša je bila jedan od osnivača. Osam godina kasnije preuzela je rukovođenje sekcijom.

Bečejka se dve decenije iz hobija druži sa kičicom i bojama
Ostale vesti iz ove kategorije