Privreda

NIS traži ležišta nafte i gasa u opštini Bečej

Zorana Bogdanović | 13. decembar. 2018. | 13:34 | Privreda

U sklopu plana istraživanja nafte i gasa prema projektu „ZD Ada“, kompanija NIS krajem decembra ove godine počinje geofizička istraživanja na području Bečeja, Bačkog Petrovog Sela i Mileševa.

U ovoj kompaniji kažu da je u toku informisanje vlasnika i korisnika parcela o planiranim istraživanjima, dok će radovi biti sprovođeni isključivo na parcelama čiji su vlasnici ili korisnici dali saglasnost i potpisali dokument koji izvođaču radova omogućava prolaz kroz posed.

U toku radova na poljima i parcelama, na kojima se planiraju istraživanja, biće postavljeni specijalni uređaji koji poseduju savremenu bežičnu tehnologiju za istraživanje nafte i gasa, koji su, kako navode u NIS-u, potpuno bezbedni za zdravlje ljudi i životnu okolinu. U cilju pravljenja minimalne štete na usevima u toku radova, izvođač radova je u obavezi da opremu na parcelu unosi peške, bez korišćenja vozila.

Šteta će biti procenjena na osnovu cene useva na berzi na dan izvršenja procene, navode u ovoj kompaniji i dodaju da NIS poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za izvođenje seizmičkih radova.

3D seizmičkim istraživanjima se meri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa, a sve u cilju otkrivanja novih rezervi.

Radi sveobuhvatne i potpuno otvorene komunikacije sa građanima, u mesnim zajednicama u kojima će se sprovoditi ispitivanja svakog dana biće otvoreni informativni punktovi, kažu u NIS-u.

NIS traži ležišta nafte i gasa u opštini Bečej
Ostale vesti iz ove kategorije