Društvo

Uskoro odluka o opstanku ili zatvaranju OŠ „Petefi Šandor“

Zorana Bogdanović | 25. januar. 2019. | 13:44 | Društvo

U Bečeju već neko vreme kruže glasine da će se Osnova škola „Petefi Šandor“ zatvoriti. Kao glavni razlog tome, navodi se nedovoljan broj učenika koji pohađa ovu ustanovu.

Lokalne samouprave u Srbiji bile u obavezi da formiraju Radnu grupu čiji je zadatak da sačini elaborat koji će biti temelj za donošenje Akta o mreži javnih osnovnih škola, a taj rok ističe 27. marta ove godine.

Radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva prosvete, Školske uprave Novi Sad, lokalne samouprave, prosvetnih radnika i direktora osnovnih škola prilikom sačinjavanja elaborata vodila se uputstvima koje je izdalo resorno ministarstvo, istakla je koordinatorka Radne grupe, Suzana Đukić.

Povodom glasina koje kruže, oglasio se Opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara Bečej, koji smatra da je opstanak OŠ „Petefi Šandor“ od nacionalnog značaja za pripadnike mađarske nacionalne manjine.

Prema podacima koje smo dobili iz lokalne samouprave OŠ „Petefi Šandor“ pohađa oko 250 đaka. Kriterijumi Uredbe Vlade Srbije iz marta 2018. propisuju da osnovna škola mora da ima najmanje 480 učenika, raspoređenih u najmanje 16 odeljenja.

Kriterijumi Urede definišu da osnovna škola može imati i manje od 480 đaka, ukoliko se u njoj odvija nastava na jeziku nacionalne manjine i na srpskom jeziku i ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga škola.

Uskoro odluka o opstanku ili zatvaranju OŠ „Petefi Šandor“

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Saška

25. januar 2019. | 13:00

Veliki pozdrav svima! Ne mogu da verujem da neko razmišlja o gašenju škole. Koliko znam na snazi je zakon koji propisuje pripajanje manjih škola većim školama, ili spajanje dve manje škole. U susednoj opštini Novi Bečej u toku ove godine trebalo bi da se spoje po tom zakonu osnovne škole u Bočaru i Novom Miloševu. Doduše posledice ovog procesa su viškovi radne snage, ali bolje i smanjena norma nego biti bez posla. Ali deca ostaju u svom objektu.Srećno! Bravo za Opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara iz Bečeja.

Zuzana Mak Ecim

25. januar 2019. | 19:37

Kao nož u srce me dotakla ova vest...Tu sam išla u školu od četvrtog do sedmog razreda...Zar je dotle došlo?!Tuga... Sziven utott a hir,hogy talan becsukjak az Alsovarosi " Petofi Sandor " magyartagozatu elemi iskolat?! Ott jartam iskolaba...Szegyen gyalazat,ha megteszik...

25. januar 2019. | 21:34

Ostale vesti iz ove kategorije