Društvo

Radna grupa predložila zatvaranje OŠ „Petefi Šandor“

Zorana Bogdanović | 7. februar. 2019. | 12:27 | Društvo

Radna grupa za izradu predloga mreže javnih osnovnih škola i predškolskih ustanova na teritoriji opštine Bečej većinskim glasovima predložila je da se OŠ „Petefi Šandor“ Bečej ugasi.

Osmoro članova glasalo je za, troje protiv, a jedan je bio uzdržan prilikom izjašnjavanja o ovom predlogu. Još jedan od predloga bio je da sve ostane kako jeste. Međutim, kako navodi koordinatorka Radne grupe Suzana Đukić, to telo se vodilo uputstvima i kriterijumima propisanim Uredbom Vlade Srbije i na taj način utvrdilo osnovanost postojanja svake obrazovne ustanove ponaosob.

Zaposleni u OŠ „Petefi Šandor“ Bečej koji budu proglašeni za tehnološki višak naći će se na istoimenoj listi, a sve osnovne i srednje škole najpre na teritoriji opštine Bečej, a potom i u celoj Srbiji, imaće obavezu da ih prime na slobodna radna mesta, tvrde u Radnoj grupi.

Iako OŠ „Petefi Šandor“ ima 20 odeljenja, a kriterijumi Uredbe propisuju da je za samostalno postojanje, između ostalog, neophodno 16 odeljenja, činjenice su da je reč o kombinovanim odeljenjima. Za formiranje odeljenja neophodno je minimum petnaest đaka.

Predlog je da OŠ „Šamu Mihalj“ Bečej otvori izdvojeno odeljenje u Drljanu i Mileševu, a da se ostatak dece rasporedi u preostale tri bečejske škole „Zdravko Gložanski“, „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“. Objekat OŠ „Petefi Šandor“, sudeći prema svemu, mogao bi da bude srednjoškolski učenički dom.

Radna grupa je predložila i to da ostale osnovne škole na teritoriji opštine Bečej funkcionišu kao i do sada.

Ukoliko Skupština opštine Bečej izglasa predlog ovog akta i saglasnost daju Pokrajinska vlada i Ministarstvo prosvete, promene će na snagu stupiti od septembra ove godine.  

Radna grupa predložila zatvaranje OŠ „Petefi Šandor“
Ostale vesti iz ove kategorije