Politika

OO LSV Bečej: Dvoličnost bečejskog SVM - život iza maske direktora OŠ “Petefi Šandor”

Redakcija TV Bečej | 11. februar. 2019. | 17:21 | Politika

OO LSV Bečej: Dvoličnost bečejskog SVM - život iza maske direktora OŠ “Petefi Šandor”

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej oglasio se povodom najnovijih dešavanja po pitanju OŠ "Petefi Šandor" koja se dovode u vezu sa predlogom odluke Radne grupe za izradu predloga mreže javnih osnovnih škola i predškolskih ustanova na teritoriji opštine Bečej, da se ta bečejska osnovna škola zatvori zbog nedovoljnog broja đaka.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

"Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej najoštrije osuđuje način na koji bečejski odbor Savez vojvođanskih Mađara pokušava da zamaskira svoje višegodišnje nečinjenje i preduzimanje bilo kakvih poteza kojima su mogli sačuvati osnovnu školu o kojoj sada toliko pričaju. Ovo je još jedan dokaz političke dvoličnosti te političke organizacije, koja, podsetimo se, već 15 godina u potpunosti kontroliše Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, uobličen u svoj svojoj stručnosti Mihalja Njilaša, visokog funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara. Politička koprcanja koje gledamo poslednjih dana zapravo su pokušaj bečejskog odbora Saveza vojvodjanskih Mađara da vrate mađarsko biračko telo koje ih je dramatično kaznilo na proteklim izborima.

Svi treba da budemo svesni bolne činjenice da su migracije stanovništva velike, da je natalitet izazov sa kojim se bori ogroman broj opština i gradova, da ljudi odlaze u velike sredine. Treba prihvatiti da je đaka prvaka svake godine sve manje i manje, da su odeljenja brojčano skromnija.

Treba biti realan, politički odgovoran prema građankama i građanima i preduzeti određene mere koje je naložila Vlada Republike Srbije, kao što je to i uradila Radna grupa u ime lokalne samouprave, delujući pri tom isključivo na osnovu brojki, činjenica i Zakona. Uz to, predlog redukcije škola dešava se u svim opštinama i gradovima, pa je tako na primer u Kikindi predloženo da se seoske škole pripoje gradskim, dok će u Zrenjaninu umesto 28 postojati 19 osnovnih škola i 9 izdvojenih odeljenja.

Iako nam je teško da poverujemo, izgleda da su sitni stranački interesi, lične funkcije i vlast čelnicima bečejskog odbora SVM važniji od principa i interesa građanki i građana opštine Bečej. Usled političke nezrelosti i deceniju dugog nemara na polju obrazovanja, ovih dana smo svedoci izbegavanja odgovornosti i izliva nacional-šovinizma od strane predstavnika mađarske političke zajednice koji OŠ “Petefi Šandor” nazivaju mađarskom školom, ističući da se bore za prava mađarske dece, štite istovremeno prava mađarske zajednice i slično.

Opština Bečej je, pre svega, multikulturalna sredina gde decenijama unazad žive različite nacionalnosti. U Bečeju ne postoje srpske i mađarske, već dvojezične osnovne i srednje škole. Kako objasniti količinu licemerja kojim se vode predstavnici SVM i DSVM koji prethodnih dana dele naš Bečej na srpski i mađarski, dele naše škole i našu decu  na “naše i njihove”, manipulišu roditeljima učenika OŠ “Petefi Šandor” i motivišu ih da sakupljaju peticije i održavaju instruisane konferencije za medije, a da pritom unapred znaju da se time ništa ne može postići niti promeniti.

Pozivamo čelne ljude OO SVM Bečej da objasne svojim biračima zbog čega 10 godina nisu ništa preduzimali da spreče opadanje broja učenika koji se upisivao u ovu školu? Neka obrazlože zbog čega stvaraju nacionalne tenzije među građanima, a svoju decu upisuju u OŠ “Sever Đurkić" u Bečeju, koja se nalazi svega kilometer udaljenosti? Zbog čega, ako im je bio važan “Petefi”?

Funkcioneri lokalnog SVM s jedne strane, uz svesrdnu podršku Ištvana Pastora, predsednika SVM i Mihalja Njilaša, visokog funkcionera i sekretara Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kritikuju lokalnu vlast i pozivaju na nepoštovanje Ustava i zakona Republike Srbije, ali istovremeno najizrazitije koriste privilegije te iste vlasti, učestvujući u vršenju iste sa nekoliko članova Opštinskog veća, zamenicom predsednika Skupštine opštine Bečej, direktori koji su kadrovi bečejskog odbora SVM upravljaju ustanovama i sl.

Nije njima stalo do opstanka OŠ “Petefi Šandor”, što bliže objašnjava činjenica da su 15 godina demonstrirali potpunu nezainteresovanost da Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine uvrsti ovu bečejsku školu u korpus osnovnih i srednjih škola koje su od značaja za mađarsku naconalnu manjinu u AP Vojvodini, odnosno Srbiji. Primera radi, OŠ “Šamu Mihalj” u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu, zatim Gimnazija i Ekonomsko – trgovinska škola jesu proglašene ustanovama od navedene važnosti.

Sramno je i veoma skandalozno da direktor OŠ “Petefi Šandor” učenike i roditelje koristi u jeftine političke svrhe i predizborne kampanje, a da oni toga nisu ni svesni. Mučninu izaziva njegov pokušaj da politizuje činjenično stanje i neistinama prikriva svaki svoj neuspeh kojim se okitio u periodu direktorisanja. Njegova politička ambicija da u redovima SVM dohvati još udobniju fotelju i prikrije profesionalnu nesposobnost, motivišu ga da iznosi neodgovorne, nekorektne i zlonamerne izjave.

Zloupotrebljava Savet roditelja OŠ “Petefi Šandor”, ali i zaposlene, od kojih neki i danas tuže školu zbog pritivzakonitih otpuštanja, čime bi egzistencija njihovih porodica bila ugrožena da se rešavanju tih problema nije posvetio neko drugi. Škola ne služi da se u njoj stiču politički poeni zarad pokušaja stvaranja sopstvene karijere. Još tužnije je da direktor sa svojim izmanipulisanim timom ovih dana agresivno atakuje na Bečejke i Bečejce po ulici, pijacama, javnim ustanovama i ugostiteljskim objektima prisiljavajući ih da potpišu peticiju za koju znaju da ne može promeniti situaciju za koju će morati da snosi odgovornost.                   

OO LSV Bečej traži odgovor od direktora OŠ “Petefi Šandor” zbog čega je ova škola godinama simbol najnižeg kvaliteta osnovnog obrazovanja učenika, što pokazuju rezultati na završnom ispitu? Zbog čega učenici OŠ “Petefi Šandor” godinama unazad pokazuju najniža dostignuća od svih škola u opštini? Ko je za to odgovoran? Ko je odgovoran što druge škole već godinama imaju veći broj upisanih prvaka na mađarskom nastavnom jeziku nego OŠ “Petefi Šandor”? 

Poraz inteligencije i morala je više nego evidentan od trenutka kada je direktor osnovne škole izneo nerealan broj učenika, ali  pozvao javnost da potpisima podrže školu, ne poštuje zakonske odredbe ove države. Poražavajuće je, direktore, da ste i medije počeli da delite na podobne i nepodobne: na konferencije za medije izmanipulisanog Saveta roditelja OŠ “Petefi Šandor” pozvali ste redakcije određenih medija, čime ste sprečili da svi građani opštine Bečej budu pravovremeno i objektivno informisani. Zašto to činite? Šta želite da prikrijete od građanki i građana opštine Bečej? Kao odgovorno lice dvojezične obrazovne ustanove treba da Vas je stid, a o moralnoj odgovornosti besmisleno je govoriti.

Zbog neistinitih podataka, protivzakonitog kreiranja odeljenja u školi, pozivanja na protivustavno delovanje, kao i zbog zloupotrebe škole, nastavnika, učenika i roditelja u svrhu lične političke promocije - pozivamo predstavnike Ministarstva prosvete i nadležne inspekcije da razreše direktora OŠ “Petefi Šandor” pod kojim je ova ustanova dodirnula dno obrazovne lestvice i kojoj je maksimalno srozan ugled kastrofalnim učinkom od kada se nalazi na ovom mestu.

Poštovana gospodo iz SVM, sada kada slede unutarstranački izbori u SVM u aprilu, razumljivo je da želite da na tako primitivan način pokušate da sakupite što više glasača u Bečeju i Vojvodini. Ukoliko se ne slažete sa odlukama vlasti protiv koje držite i konferencije za medije, zbog čega ste deo te vlasti? Osim što građanima poručujete da ste politički nemoćni da bilo šta uradite od onoga što obećavat i najavljujete, zašto ne podnesete ostavke na svoje funkcije koje trenutno vršite?"

Ostale vesti iz ove kategorije