Privreda

Poslodavcima predstavljene mere aktivne politike zapošljavanja

Zorana Bogdanović | 14. mart. 2019. | 13:04 | Privreda

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Novi Sad u saradnji sa Opštinom Bečej, privrednicima sa teritorije naše opštine predstavila je Javne pozive i konkurse za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu.

Cilj je da se što više poslodavaca upozna sa aktuelnim programima i merama, da se animiraju novi poslodavci, posebno mala i srednja preduzeća, koja do sada nisu koristila mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe.

Cilj je da se ove godine 1.179 osoba sa evidencije filijale Novi Sad uključi u finansijske mere Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže Tatjana Vidović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Novi Sad.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Bečeju, na kraju februara ove godine, nalazilo se 2.844 osoba, što je za 15 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrano po starosnoj strukturi, 19 odsto nezaposlenih čine mladi do 30 godina, dok stariji od 50 godina čine 34 odsto. 

Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje opštine Bečej za 2019. godinu predviđeno je 5,4 miliona dinara. Novac obezbeđen delom iz opštinskog budžeta i iz Nacionalne službe za zapošljavanje, planiran je za subvencije za samozapošljavanje za 10 osoba i za stručnu praksu za 12  visokoobrazovanih građana.

Mere za samozapošljavanje i stručnu praksu trebalo bi da budu raspisane do kraja prve polovine ove godine, kaže Kovačev i dodaje da odluku lokalne samouprave, mora da odobri Ministarstvo rada.

Poslodavcima predstavljene mere aktivne politike zapošljavanja
Ostale vesti iz ove kategorije