Zdravstvo

Veliki odziv mladih dobrovoljnih davalaca krvi

Vukašin Ljubojev | 10. april. 2019. | 11:04 | Zdravstvo

Crveni krst u Bečeju i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine danas su organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi u plesnoj sali Gradskog pozorišta. Dragocenu tečnost dalo je 105 ljudi, od kojih 13 prvi put.

Danas je prema rečima doktora Kulidžana akcija nadmašila očekivanja u pogledu broja davaoca, jer se poslednjih godinu dana u Bečeju beleži pad broja ljudi koji se odazivaju ovim humanitarnim akcijama.

Kako kažu iz Zavod za transfuziju krvi Vojvodine trenutno su zalihe na solidnom nivou, što je i očekivano za ovaj period godine. Najveći razlog tome je to što su učenici i studenti i dalje u svojim klupama i što nije počela sezona godišnjih odmora.

Iako zaliha ima, postoje krvne grupe sa određenim RH faktorom koje su i dalje deficitarne.

Crveni krst i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine na godišnjem nivou organizuju 17 akcija u našoj opštini. Od početka ove godine, uključujući i ovu akciju, u Bečeju je evidentirano 298 dobrovoljnih davanja krvi, dok je u Bačkom Petrovom Selu krv je dalo njih 54. Prva ovogodišnja akcija u Bačkom Gradištu biće održana 19. aprila u periodu od 8 do 10 časova u prostorijama Mesne zajednice.

Veliki odziv mladih dobrovoljnih davalaca krvi
Ostale vesti iz ove kategorije